eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) épülete, valamint a Lánchíd a főváros V. kerületében.  MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Domokos László:az Akadémiának is be kell tartania a törvényeket

Az Állami Számvevőszék elnöke arra reagált, hogy az MTA főtitkára szerint bizonyos esetekben az alapkutatások jelentős részének hatékonyságát nem lehet mérni.

Az Állami Számvevőszék 51 központi költségvetési intézmény teljesítményellenőrzéséről készített összegző elemzést, és arra jutott, hogy az érintett intézmények

nem tettek lépéseket a gazdaságos, hatékony és eredményes feladatellátás követelményeinek kialakítására.

Holman Magdolna, a számvevőszék főtitkára felhívta a figyelmet, hogy a teljesítménykritériumok hiánya esetén az intézményeknek a költségvetési támogatások felfüggesztésével is számolniuk kell.

Az ÁSZ szerint a költségvetési szervek vezetői - a jogszabályi előírások ellenére - nem teremtették meg az átlátható és elszámoltatható pénzügyi- és vagyongazdálkodás feltételrendszerét, ami jelentős kockázatot hordozott a gazdálkodás egészére nézve. Sem ezeknek az intézményeknek az irányító szervei, sem a függetlenített belső ellenőrzésük nem végezte el a jogszabályban megfogalmazott ellenőrzéseket.

Szóba került az MTA gazdálkodása is

Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára egy interjúban arról beszélt, hogy bizonyos esetekben, például a művészet terén az alapkutatások jelentős részének hatékonyságát nem lehet mérni.

Domokos László, a Számvevőszék elnöke erre reagálva hangsúlyozta: a hatékonyságra vonatkozó előírásokat az egészségügyi intézményeknél, és a kutatás-fejlesztés területén is be kell tartani.

"Ez szemléleti probléma. Egy közpénzt költő elsőszámú vezető az uniós és a magyar törvényekkel ellentétes dolgot állít, ráadásul egy példaadó szervezetről van szó.

Megítélésem szerint az Akadémia sem teheti meg, hogy kivonja magát a törvények alól.

Ha úgy gondolja, hogy ezek a kritériumok nem megfelelőek, akkor meg kellene változtatni az uniós és a magyar törvényeket. Nem tudtam, hogy az Akadémiának törvényhozási ambíciói is vannak. A Számvevőszéknek biztosan nincsenek - mondta az ÁSZ elnöke.

Palkovics László: meg kell állapodni, mit finanszírozzon a közösség

Az innovációs és technolóhgiai miniszter Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik panelbeszélgetésén, a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban beszélt erről. Palkovics László azt mondta,

a Magyar Tudományos Akadémia "dolgába" semmilyen módon nem akar beleszólni, de meg kell állapodni arról, hogy a magyar közösség mit finanszírozzon.

Az elmúlt 19 évben olyan forrásokat tudtak K+F-re fordítani, mint még soha, de az eredményesség még sem volt jó - tette hozzá az innovációs és technológiai miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×