eur:
392.84
usd:
366.41
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A Ryanair légitársaság Nápolyból érkező, Boeing 737 típusú repülőgépe landol a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Drágábbá válhat a repülés

A kerozin több más üzemanyagfajtával együtt a kőolajnál is érzékenyebb árazású - közölte az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Pletser Tamás emiatt arra számít, hogy a már eddig is dráguló kerozin ára tovább nőhet, főleg azért, mert az élénken növekvő légiközlekedés nagy mértékben felhajtja a termék iránti keresletet.

A magasabb olajár emeli a kerozin és a repülőbenzin árát, mivel ezek a termékek kapcsolatban vannak egymással – mondta az InfoRádiónak az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője.

Pletser Tamás kiemelte: a kerozin és a repülőbenzin a dízellel és a fűtőolajjal van egy termékkategóriában, és erre a csoportra nagyobb a kereslet, ezért az áremelkedés nagyobb volt az elmúlt időszakban, és vélhetően nagyobb is lesz, mint a kőolajé.

A dinamikus keresletnövekedés fennmaradhat amiatt is, mert 2020-tól a globális hajózásban az alacsonyabb kéntartalmú üzemanyagok felé kell elmozdulni az új szabályozás miatt, ez is a dízel felé viszi a keresletet. Lehet, hogy a repülésnek a hosszú távú hajózás és teherszállítás lesz leginkább az ellenlábasa, ami miatt a kerozin ára jobban is nőhet – fejtette ki.

A szakértő közölte: a kerozin általában érzékenyen reagál az olajár változására, ráadásul

az árrés nőtt az utóbbi években.

A repülésben látni a legnagyobb, évente 6-8 százalékos növekedést, ez pedig kerozin-keresletnövekedést is okoz – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×