eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megváltoztatja a hőtárolást egy magyar start-up

Mindenképp Magyarországról indulna világhódító útjára a HeatVentors különleges energiatároló megoldása, amely a közelmúltban megnyerte a nemzetközi energetikai start-upoknak meghirdetett Power Up! versenyt. A megoldás újdonságáról és piaci lehetőségeiről Farkas Rita, a HeatVentors társalapítója nyilatkozott az InfoRádiónak.

Európában jelenleg a hőtárolás hagyományosan, vizes tárolással történik – mondta Farkas Rita, hozzátéve, hogy ennek lényege, hogy a hatalmas tárolókban a víz hőmérsékletét változtatják.

„A HeatVentors módszerével és a felhasznált különleges bioanyagokkal nem az anyag hőmérsékletét, hanem a halmazállapotát lehet megváltoztatni, ezzel sokkal koncentráltabbá válik a hőtárolás. A vizes tároló legnagyobb baja a nagy méret, a mi módszerünk ideális családi ház, irodaház fűtésére vagy olyan helyen, ahol az a fontos, hogy adott hőmérsékleten menjen végbe egy folyamat.”

Ezzel a megoldással, az alkalmazásától függően a vizes tárolásnál 20-40 százalékkal nagyobb hatásfokot lehet elérni – hangsúlyozta a HeatVentors társalapítója, hozzátéve, hogy ez a különleges anyagnak és a tároló kialakításának is köszönhető, amelynek így nagyobb a hőátadó felülete.

„Már két prototípusa működik, nagy az érdeklődés Magyarországról és külföldről is. Az a kérdés, hogy a megszokott módszereket mennyire hajlandók felváltani egy innovatívra. Magyarországon eddig nyitottságot tapasztaltunk. A gyártónk bár nemzetközi, Magyarországon van, innen szeretnénk elindulni” - tette hozzá Farkas Rita.

A teljes beszélgetés hétfőn este 20 órától, az InfoRádió Energia Infó című magazinjában hallható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×