eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Döbbenetes, mennyire másra számíthatnak a nők és a férfiak

Döbbenetes, mennyire másra számíthatnak a nők és a férfiak

Uniós és magyar tendenciák az Eurostat, az EU statisztikai hivatalának adatai alapján.

A nők 16 százalékkal kevesebb pénzt kerestek az Európai Unióban 2015-ben, mint a férfiak, és habár a fizetési különbség csökkenő pályán van, továbbra is jelentős a lemaradás.

2015-ben a különbség 16,3 százalékos volt az EU-ban a két nem között a bruttó órabéreket tekintve. A legnagyobb különbség Észtországban látható, ahol csaknem 27 százalékkal kapnak több pénzt a férfiak, de a cseh 22,5 és a német 22 százalék is dobogós helyet ért. Nyugati szomszédunknál, Ausztriában is jelentős a különbség: 21,7 százalékukkal alig maradtak le Németországtól - írta a Portfolio.hu.

A "gender gap" Lengyelországban mérhető, ahol a gyengébbik nem lemaradása mindössze 5,5 százalékos. 

A magyar 14 százalék a középmezőnybe sorolható, kissé jobb, mint az unió 16,3 százalékos teljesítménye. A különbség az EU-átlagában csökkenő, és a tendencia hazánkban is kedvező: egyetlen év alatt 1,1 százalékpontos csökkenést láthattunk.

A nők a statisztikai adatok szerint uniós átlagban 58,8 éves korukban elmehetnek nyugdíjba, miközben a férfiak 59,4 évesen teszik ezt meg, pedig a nőknél egy évvel korábban, 22 évesen elkezdenek dolgozni. A hosszú munka után a nyugdíjas éveket is rövidebb ideig élvezhetik a férfiak: a várható élettartamuk 2016-ban átlagosan 77,9 év volt, ami jelentősen elmarad a nők 83,3 évétől. A legnagyobb különbség, 10, illetve 11 év Lettországban és Litvániában látható, míg a legkisebb (4 év alatti) Dániában, Írországban, Cipruson, Hollandiában és az Egyesült Királyságban volt. Magyarországon a különbség sem kicsi, és az élettartam jóval az átlag alatt marad: a férfiak 72,3, a nők 79 évre számíthattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×