eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A kétpúpú teve diktál a Balatonnál is

A kétpúpú teve diktál a Balatonnál is

Érdemes várni a nyaralóvásárlással, az árak ugyanis az év első hónapjaiban a legalacsonyabbak - ajánlotta az InfoRádióban az Otthontérkép főszerkesztője, vezető elemzője. Mester Nándor több, a nyaralópiacon megjelenő új tendenciára is felhívta a figyelmet.

Az elmúlt két évben kétpúpú tevéhez hasonlított a nyaralóvásárlási kedv – fogalmazott az Otthontérkép vezető elemzője.

„Két árcsúcspont látszik:

az év utolsó két-három hónapjában felpörög a nyaralóvásárlás, az év elején pedig visszaesik.

Az egyik púp 2016 októberében volt, most azt várjuk, hogy a másik idén novemberben lesz emelkedik ki. Január-február lagymatagnak ígérkezik.”

Az árak visszaesésének az oka az, hogy akiknek sürgős lenne, de nem tudták eladni, némileg lejjebb viszik az árat – magyarázta Mester Nándor.

„Egy tavaszi felmérésünk szerint országosan átlagosan 40 százalékkal mentek feljebb a nyaralóárak az előző évihez képest. Vannak olyan területek, például a Balatonnál, ahol ennél is többel. Azóta bár nem volt ilyen durva a folytatás, ütemes volt a drágulás. A tavalyi nagyon magashoz képest idén már 10-15 százalékos az áremelkedés, és úgy gondoljuk, hogy ez a tendencia folytatódni fog.”

Az egyes térségek átlagos hirdetési négyzetméter árai közül kiemelkedik Siófok, amihez fölzárkózott Balatonföldvár, a bronzérmes pedig Hajdúszoboszló – mondta az ingatlanszakértő.

„Siófokon az átlagos hirdetési négyzetméter ár 330 ezer forint, Földváron 314 ezer forint, Hajdúszoboszlón pedig 190 ezer forint, Balatonfüred után Tapolca, Fonyód következik és érdekes módon Nyíregyháza is beférkőzött a top tízbe, Balatonalmádi és Marcali a tízes lista végén.”

Mester Nándor elmondta, főleg Debrecen agglomerációját, Szeged környékét és a Győr melletti kisebb településeket főleg azok célozzák meg, akik nem szabadidős, hanem lakáscéllal vásárolnak. A Velencei-tónál pedig megjelentek a befektetési céllal vásárlók is – tette hozzá az Otthontérkép főszerkesztője.

„Ők a nyaralójukat, ami inkább családi ház, kiadnák olyanoknak, akik a közeli nagyvárosokban dolgoznak. A bérleti piacon már meg is jelentek a nyaralóingatlanok is” - fogalmazott Mester Nándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×