eur:
390.26
usd:
364.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nem engedélyezik a nők előnyben részesítését

A legtöbb felmérés szerint a nők továbbra is kevésbé foglalkoztatottak, mint a férfiak, ráadásul gyakran kisebb juttatásban részesülnek ugyanazért a munkáért. Bár a hölgyek esélyegyenlőségéért egyre keményebb harc folyik, tegnap épp Németországban döntöttek egy jogszabály ellen, amely – képzett férfitársaik kárára – a kevésbé képzett nőket juttatta munkahelyi előnyökhöz - írta a Magyar Idők.

A münsteri bíróság alkotmányellenesnek ítélt egy tavaly július óta hatályban lévő jogszabályt, az ugyanis a nőket részesítette előnyben az előléptetések során, csupán azért, mert a gyengébbik nemhez tartoznak. A testület érvelése szerint hiába az esélyegyenlőségi törekvések, a gyakorlatban sokszor a kevésbé képzett és alkalmatlanabb jelölt kapta meg a jobb munkahelyi pozíciót, ez pedig szembemegy az ugyancsak kulcsfontosságú munkajogi elvvel, miszerint a legjobb jelentkezőt illeti az adott tisztség - számolt be róla a Magyar Idők.

Észak-Rajna–Vesztfália tartományban az utóbbi hónapokban megszaporodtak a panaszok olyan férfiak részéről, akiket a munkahelyükön maguk mögé utasítottak a kevésbé szakképzett hölgytársaik. Természetesen az eredeti észak-rajna–vesztfáliai jogszabály nem mindenáron a nőknek akart kedvezni, csupán azokban az esetekben szeretett volna segíteni a hölgyeken, amikor a pozícióra jelöltek lényegében ugyanolyan képességűek, képzettségűek.

A tartomány vezetése kész fellebbezni a münsteri döntés ellen, Barbara Steffens esélyegyenlőségi miniszter pedig hangsúlyozta: amíg a nők alulreprezentáltak a magasabb pozíciókban, feltétlenül szükség van egy arányos és hatékony rendszerre a közszférában.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×