eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Jó hír! Csökkent a népesség fogyása

Kevesebben születtek, de kevesebben is haltak meg 2016 első nyolc hónapjában, mint az előző év azonos időszakában, összességében mérséklődött a természetes fogyás - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

A közlemény szerint január és augusztus között 60 418 gyermek született, ami 0,2 százalékos visszaesést jelent. A halálozások száma 8,9 százalékkal csökkent, 82 564 volt. A természetes fogyás 22 146 volt, 7 927-tel kisebb az egy évvel korábbinál, ez 26 százalékos csökkenést jelent.

A születésszám az év négy hónapjában alacsonyabb, négyben magasabb volt az egy évvel korábbihoz képest. A februári szökőhónapot nem számítva, a legnagyobb, 5,9 százalékos emelkedést augusztusban regisztrálták, a legjelentősebb, azonos mértékű csökkenés pedig májusban volt - közölték.

Ami a halálozásokat illeti, a május-júniusi elenyésző emelkedést leszámítva az év többi hónapjában lényegesen kevesebben vesztették életüket, mint az előző év azonos időszakában. A legjelentősebb, átlagosan 14 százalékos csökkenés január-áprilisban történt, de nagymértékű, 9,8 százalékos visszaesés volt augusztusban is - írták.

Hozzátették, 2016 első nyolc hónapjában 36 026 volt a házasságkötések száma, ez 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az első hét hónap során különösen a szezonon kívül eső február-áprilisi időszak emelkedése volt jelentős, visszaesést a szezon csúcsát jelentő augusztusban regisztráltak, amikor a tavalyihoz képest 19 százalékkal mérséklődött a házasságkötések száma. Ennek oka az lehet, hogy az idén eggyel kevesebb hétvége volt az előző év azonos hónapjához képest és az augusztus 20-i ünnepnap is szombatra esett.

Ezer lakosra 9,2 élveszületés és 12,6 halálozás jutott január és augusztus között. Előbbi nem változott, utóbbi 1,2 ezrelékponttal alacsonyabb az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 3,4 ezrelékre csökkent. Az év első nyolc hónapjában ezer élveszületésre 4,1 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos mérséklődés az előző év január-augusztushoz képest. A házasságkötési arányszám 5,5 ezrelékes értéke 0,5 ezrelékponttal magasabb volt az egy évvel korábbinál - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×