Inforádió

Meghallgatom Élő adás

175 milliárddal nőtt a lakosság állampapírvagyona májusban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A lakossági állampapírok állománya 174,7 milliárd forinttal emelkedett májusban, a legkeresettebbek a kamatozó és a féléves kincstárjegyek voltak - közölte az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) kedden az MTI-vel.

Az év eleje óta 907,2 milliárd forinttal nőtt a belföldi kisbefektetők számára értékesített forint állampapírok állománya, amely május végén 4424,5 milliárd forintot tett ki.

Az euróban jegyzett államkötvényekkel együtt 4711,6 milliárd forint volt a lakossági állampapírok állománya.

A kamatozó kincstárjegyek állománya 116,3 milliárd forinttal nőtt májusban, a hónap végén 2286,7 milliárd forintot ért el.

A féléves kincstárjegyek nettó értékesítése meghaladta a 60 milliárd forintot májusban, ezzel állományuk 353,2 milliárdra nőtt.

Mind a forintban mind az euróban kibocsátott prémium államkötvények esetén lejárt egy-egy sorozat májusban, ezért e két állampapír nettó értékesítése mínusz értékeket mutat. A prémium magyar államkötvényből a hó eleji 55 milliárd forintos lejáratot követően 45 milliárd forint mennyiségben vásároltak a befektetők. A prémium euró magyar államkötvényből május végén volt egy közel egy milliárd eurós lejárat. A korábbi tapasztalatok alapján a lejáró összeg jelentős részét újra befektetik - olvasható az ÁKK közleményében.