Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Statisztikai hivatali elnökök tanácskoznak a KSH-ban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A statisztikai hivatali elnökök a világ minden tájáról érkeznek - áll a Központi Statisztikai Hivatal sajtóközleményében.

Az ENSZ közgyűlése 2015 szeptemberében fogadta el a világ fenntartható fejlődésének 2030-ra globálisan elérendő céljait, amelyek mérhető, a világ összes országában összehasonlítható adatokban megjeleníthető célokat jelentenek. Ez a feladat rendkívüli kihívás elé állította a világ statisztikai közösségét, hiszen különböző fejlettségi szinttel és adottságokkal rendelkező országokban kell ugyanazt a módszertant alkalmazva hitelesen bemutatni a célok felé való haladás mértékét a következő mintegy másfél évtizedben.

A globális fenntartható fejlődési célok elérésének elősegítésére jött létre az ENSZ magas szintű statisztikai partnerségi, koordinációs és kapacitásfejlesztési csoportja 22 ország részvételével, amelyben Vukovich Gabriella, a KSH elnöke tölti be a társelnöki pozíciót.

A csoport 2016. május 25-26-án, Budapesten tartja ötödik ülését, hogy áttekintsék és megvitassák az adatokról szóló globális cselekvési programot, annak érdekében, hogy a Föld összes országa képes legyen az adatok előállítására és így a célok teljesülésének visszamérésére. Az ülés célja továbbá, hogy pontosabban körülírja az ENSZ által 2017 elején rendezett Adat Világfórum (UN World Data Forum) megszervezésének következő lépéseit.