Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Külföldre mennek a takarítók is?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nincs elég takarító Magyarországon. A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy ennek a túl alacsony bérek mellett az is oka, hogy a rossz a szakma megítélése is.

"Több mint ötezer ember hiányzik a takarítási piacról, így ez a szakma van a legkevésbé ellátva munkaerővel" - jelentette ki Paár Zoltán.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke szerint ennek oka a szakma rossz megítélése is. Fontos lenne, hogy az őrzésvédelmi piac helyrerakása, amelynek keretében a szolgáltatás megítélése és megfizetése is megváltozott, itt is megtörténjen, hiszen mindkét szakmában nagyon nagy az élőmunkaerő-igény.

A Paár Zoltán kiemelte, a szövetség fel tudja hívni a problémára a figyelmet, észérvekkel és számokkal alá tudja támasztani a helyzetet, de egy szakmai szervezet egyedül nem tud megoldást találni.

"Az biztos, hogy nem lehet részenként megoldani" - hangsúlyozta a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke.

Paár Zoltán hozzátette: "kétkezi dolgozók is mentek el külföldre."

A szövetség elnöke elmondta, az változó, hogy egy takarító mennyit keres. Meg vannak határozva a minimális költségek, van minimálbér, annyiért egyébként ma már nem lehet takarítót találni. Ez alapján az óradíj 3-4 euró, míg Ausztriában 7,2 euró, és ez csak a minimálbér, a szolgáltatási díjak még durvábban különböznek az osztrákoktól.

Paár Zoltán hozzátette: "ha ezek így maradnak, egyre nehezebb lesz embert találni, és 3,5 euróért munkára bírni, amikor ugyanezért néhány száz kilométerrel arrébb 7,5 eurót is meg tud keresni. A technológia, az eszköz semmiben nem tér el Magyarországon, Ausztriában, Németországban, Romániában vagy Szlovákiában, csak a munkaerő megfizetése különbözik."

"Helyre kell tenni bizonyos dolgokat, hogy megfelelő létszámú dolgozó legyen. Oda kellene figyelni arra, hogy nem mindig az a legjobb, ami a legolcsóbb. Az új közbeszerzési törvény is kimondja, hogy az ár nem lehet egyedül döntő, a minőség is fontos a szolgáltatások megítélésében" - hangsúlyozta a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnöke.

Hanganyag: Kálló Izabella