Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megjelent a sertéshúsok árában az áfacsökkentés hatása

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerint megjelent a sertés tőkehúsok árában az áfacsökkentés hatása, de nem mindenhol egyforma mértékben.

Németh Antal kedden az M1 aktuális csatornának elmondta: a nagy kereskedelmi láncok szinte egy az egyben - vagy még az áfacsökkenés mértékét is megfejelve - csökkentették a sertés tőkehúsok fogyasztói árát.

A piacok, kisebb húsboltok közül egyesek csökkentették, mások a régi áron vagy annak közelében árulják a különböző tőkehúsokat. Összességében azonban 17-22 százalékos különbséget tapasztaltak, ami igen lényeges eltérés a korábbi árakhoz viszonyítva - mondta.

Németh Antal kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi láncokban 20-30 százalékkal nőtt a sertéshúsforgalom, bár januárban, az ünnepek után vissza szokott esni.

A VHT elnöke csak részben ért egyet a Baromfi Terméktanács (BTT) elnökének véleményével. Csorbai Attila azt mondta, a sertéshús és a baromfifélék helyettesítő termékek, ezért nem lehet csak az egyik esetében jelentősen változtatni az áfatartalmat, mert az kedvezőtlenül hathat más ágazatokra.

Az évtizedek alatt kialakult szokásoknak nagy szerepük van: az irodában dolgozók a könnyebben emészthető húsokat, a fizikai munkát végzők a sertéshúst részesítik előnyben. A sertéshúsok ugyanakkor minőségben elérik a baromfihúsok szintjét, ma már jóval kevesebb zsírt, koleszterint tartalmaznak, ez is lehet az oka annak, hogy a fogyasztók nagyobb mennyiségben választják a sertéshúsokat - vélekedett Németh Antal.