eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Kik és mikor használják leginkább a bankkártyájukat?

Meglepő módon nem a fiatalok, hanem a 45-60 év közöttiek használják a legtöbbet a bankkártyájukat - derült ki az Unicredit Bank felméréséből. A pénzintézet kommunikációs igazgatója az InfoRádióban azt mondta: ha nagyobb összeget kell kifizetni, akkor a fiatalok is jobban előveszik a plasztikkártyát.

"A bankkártyával rendelkező ügyfelek közül a 45 és 60 év közötti korosztály az, akiknek 73 százaléka, a felmérés szerinti legnagyobb része, fizet bankkártyával minden esetben, ha megteheti. Ez azért meglepetés, mert ez az arány a 30 év alatti, Y-generációnál mindössze 58 százalék" - mondta Smid Beáta.

Az Unicredit Bank kommunikációs igazgatója ismertette: "a kutatás szerint négy vásárlási célra használják leginkább a bankkártyát: a heti, havi nagybevásárlásra, a műszaki cikkek vásárlására, a benzinkútnál és a ruházati üzletben. A kulturális - színház, mozi - kiadásokra, illetve kávézóban és taxiban inkább készpénzt használnak a bankkártya-tulajdonosok is."

Smid Beáta hozzátette: "a válaszadók több mint kétharmada azt mondja, a bankkártyás fizetési mód nem függ a vásárlás összegétől. Akik mégis valamilyen összeghez kötik a kártyás fizetést, azok körülbelül 10 ezer forint feletti vásárlást jelöltek meg. Itt nagyon érdekes a régiós eltérés, míg a kelet-magyarországi régióban átlagban 17 ezer forint feletti az az összeg, amit mindenképpen már bankkártyával fizetnek a megkérdezettek, addig Nyugat-Magyarországon 7 ezer forint felett már bankkártyát használnak jellemzően azok, akiknél az összegtől függ a bankkártya-használat."

"Érintéses bankkártyát elsősorban kényelmi, illetve gyorsasági szempontok alapján használnak az ügyfelek, nemcsak a fiatalok, hanem a középkorosztály is, illetve számukra fontos az is, hogy fizetéskor nem kell kiadni a bankkártyát a kezükből. Az érintőkártyával rendelkezők 26 százaléka mindig csak ötezer forint alatti kifizetéshez, a nagyobb részük, 37 százalék, ötezer forint felett is szívesen használja az érintőkártyát, szintén ugyanekkora azoknak az aránya, akik nem figyelnek a vásárlás összegére." Az érintőkártyás fizetési mód leginkább a hiper- és a szupermarketes vásárlásra jellemző, meglepő, hogy a második helyen a gyógyszertáras fizetés szerepel, tehát az érintőkártyával fizetők 43 százaléka a patikában használja a kártyáját - jelezte az Unicredit Bank kommunikációs igazgatója.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×