eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Épül az "ötödik szabadság" az unióban

Az Európai Bizottság jóváhagyta és ismertette az energiaunióra vonatkozó javaslatát, amely a következő években egyetlen közös piacba integrálná a 28 tagállam energetikai piacait.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke közölte, hogy a bizottság által jóváhagyott integrált uniós energiapiacot leíró tervezet a legambiciózusabb kezdeményezés az Európai Acél- és Szénközösség megteremtése óta, célja pedig, hogy az energiaellátás biztosított, fenntartható, versenyképes és megfizethető legyen az EU minden polgára számára. A biztos ezt képviselte az Európai Parlament előtti felszólalásában is.

"Az energiaunió megteremtheti az energia szabad áramlásának lehetőségét az unió tagállamai között, az ötödik szabadságként az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad mozgása mellett" - hangsúlyozta Maros Sefcovic, majd aláhúzta, hogy a javaslat értelmében minden uniós tagállam legalább három különböző forrásból tudna energiát importálni, amelynek érdekében a bizottság nagyobb átláthatóságot szeretne az unión kívüli energiaszállítókkal kötött megállapodások terén is.

Ennek érdekében a bizottság arra készül, hogy a jelenleg hatályos előírásoknak maradéktalanul, érvényt szerez például a szabályozó hatóságok függetlensége, valamint az infrastruktúra és az energia tulajdonosi viszonyainak szétválasztása terén, "ha kell a jog eszközével".

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorának nyilatkozva úgy látta, hogy ha a tervezet a következő években megvalósul, Közép-Európa sem marad energetikai sziget.

"A bizottság megközelítése az, és ebbe az irányba nyomná a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hogy igazából csak azoknak a társadalmi csoportoknak juttassanak árkedvezményeket - lehetőleg szociális eszközökkel, energiaárakról vagy rezsiről beszélünk - amelyek igazán kiszolgáltatottak és sebezhetőek, a többiek esetében pedig alkalmazzák a piaci árakat."

A bizottság emlékeztet a javaslatban, hogy az EU energiaszükségletének több mint felét importból kénytelen fedezni és hat olyan tagállam is van, amelynek földgáz-importja teljes egészében egyetlen forrásból származik. Emellett a bizottság az energiaunió megteremtésének szükségessége mellett érvel azzal is, hogy az áram és a földgáz nagykereskedelmi ára 30 illetve 100 százalékkal magasabb Európában, mint az Egyesült Államokban.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×