Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Épül az "ötödik szabadság" az unióban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Bizottság jóváhagyta és ismertette az energiaunióra vonatkozó javaslatát, amely a következő években egyetlen közös piacba integrálná a 28 tagállam energetikai piacait.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság energiaunióért felelős alelnöke közölte, hogy a bizottság által jóváhagyott integrált uniós energiapiacot leíró tervezet a legambiciózusabb kezdeményezés az Európai Acél- és Szénközösség megteremtése óta, célja pedig, hogy az energiaellátás biztosított, fenntartható, versenyképes és megfizethető legyen az EU minden polgára számára. A biztos ezt képviselte az Európai Parlament előtti felszólalásában is.

"Az energiaunió megteremtheti az energia szabad áramlásának lehetőségét az unió tagállamai között, az ötödik szabadságként az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad mozgása mellett" - hangsúlyozta Maros Sefcovic, majd aláhúzta, hogy a javaslat értelmében minden uniós tagállam legalább három különböző forrásból tudna energiát importálni, amelynek érdekében a bizottság nagyobb átláthatóságot szeretne az unión kívüli energiaszállítókkal kötött megállapodások terén is.

Ennek érdekében a bizottság arra készül, hogy a jelenleg hatályos előírásoknak maradéktalanul, érvényt szerez például a szabályozó hatóságok függetlensége, valamint az infrastruktúra és az energia tulajdonosi viszonyainak szétválasztása terén, "ha kell a jog eszközével".

Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője az InfoRádió Brüsszeli Hét című műsorának nyilatkozva úgy látta, hogy ha a tervezet a következő években megvalósul, Közép-Európa sem marad energetikai sziget.

"A bizottság megközelítése az, és ebbe az irányba nyomná a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hogy igazából csak azoknak a társadalmi csoportoknak juttassanak árkedvezményeket - lehetőleg szociális eszközökkel, energiaárakról vagy rezsiről beszélünk - amelyek igazán kiszolgáltatottak és sebezhetőek, a többiek esetében pedig alkalmazzák a piaci árakat."

A bizottság emlékeztet a javaslatban, hogy az EU energiaszükségletének több mint felét importból kénytelen fedezni és hat olyan tagállam is van, amelynek földgáz-importja teljes egészében egyetlen forrásból származik. Emellett a bizottság az energiaunió megteremtésének szükségessége mellett érvel azzal is, hogy az áram és a földgáz nagykereskedelmi ára 30 illetve 100 százalékkal magasabb Európában, mint az Egyesült Államokban.

Hanganyag: Sigmond Árpád