Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hogyan dönt ma a jegybank?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa ma tartja idei második kamatdöntő ülését.

A Reuters hírügynökség által megkérdezett 17 szakértő mindegyike szerint 2,1 százalékon tartja alapkamatát a jegybank. Az elemzők ugyanakkor nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy a márciusi ülésen már kamatcsökkentés lesz. Ezt a várakozást erősíti számos kedvező magyar makrogazdasági adat, az Európai Központi Banknak (EKB) az euróövezet gazdaságát élénkítő új kötvényvásárlási programterve és az, hogy közel három hónapos csúcsra erősödött a forint.

Londoni elemzők is hasonlóképpen vélekednek: többségük szerint kedden még nem módosítja az alapkamatot az MNB, márciusban azonban várhatóan elkezdi az újabb kamatcsökkentési ciklust.

Matolcsy György jegybankelnök, a monetáris tanács elnöke a február 2-i, Budapesten megrendezett Lámfalussy konferencia szünetében az MTI-nek azt mondta: a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa a márciusi inflációs jelentés alapján dönt arról, hogy változatlanul hagyja-e az alapkamat szintjét vagy módosít rajta.

A január 27-i, legutóbbi kamatdöntő ülésen a testület nem változtatott az alapkamat jelenleg 2,10 százalékos szintjén. Az akkori ülés rövidített jegyzőkönyve szerint a tanács összes jelenlévő tagja egyhangúlag támogatta a jegybanki alapkamat tartását. A monetáris tanács megítélése szerint az MNB előrejelzési feltételeinek teljesülése mellett az inflációs cél elérése a jelenlegi laza monetáris kondíciók tartós fenntartásának irányába mutat - állt a jegyzőkönyvben.