Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bogsch Erik: itthon nem épít le a Richter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
7-8 százalékos, euróban számított árbevétel-csökkenést vár erre az évre a Richter - mondta Bogsch Erik a negyedéves gyorstájékoztatón. A gyógyszeripari cég 2014-ben 353 milliárd forintos árbevételt ért el.

"A teljesítményünk jó közepesnek mondható, ez természetesen az orosz-ukrán helyzet miatt a számokban nem tükröződik, de itt is elsősorban a pénzügyi eredményünk lett negatív, ez vitte át az utolsó negyedévet negatívba, ezért lett a végszámunk is lényegesen rosszabb" - mondta Bogsch Erik.

A Richter vezérigazgatója hozzátette: "általánosságban a gyógyszerpiacon van egy árerózió, ez majdnem minden országra kihat, egyes országokban kevésbé, másokban jobban, de volumenben lényegében ugyanazt hoztuk, mint előző évben. Bizonyos piacokon jobban teljesítettünk, kiemelném Nyugat-Európát és azon belül a nőgyógyászati teljesítményt, Latin-Amerikát és Kínát."

"Oroszországban politikai stabilitás van, a gazdasági helyzet kicsit romlik, de mi teljes erővel ott vagyunk és ott leszünk, bízunk abban, hogy rubelben mindenképpen növekedni fogunk. Ukrajnában a helyzetet nagyon kritikusnak ítéljük meg, a valutatartalékok és a politikai bizonytalanság miatt, ott viszont jelentős, 40 százalékos, további csökkenést várunk" - jelezte Bogsch Erik.

A Richter vezérigazgatója hozzátette: "más piacokon további növekedést várunk, de ezek nem tudják pótolni az orosz és ukrán kiesést, bár rubelben növekedni fogunk, euróban számítva 7-8 százalékos csökkenést várunk."

"Már tavaly elkezdtük a költségcsökkentési programunkat, amely idén jelentős, tízmilliárdos nagyságrendű lesz. Ez Magyarországon nem jár létszámleépítéssel, más országokban viszont leépítünk a hálózatból" - hangsúlyozta Bogsch Erik.

"A cég jövője szempontjából az idei év nagyon jelentős lehet, hiszen kedvező esetben az egyik készítményünk az Egyesült Államokban forgalomba kerülhet, ha a partnerünk a második negyedév végén megkaphatja az engedélyt. A másik termékünk, amely a méhmióma gyógyításában jelentős - kiküszöbölheti a műtétet -, szintén a második negyedév végére, a harmadik negyedév elejére kaphat engedélyt. Ezek nagyon jelentős előrelépések lennének. És az év végén szeretnénk egy biológiai készítményünk törzskönyvezését is elindítani" - jelezte a Richter vezérigazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia