Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MVM: folyamatosan töltik a gáztárolókat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Folyamatos a hazai földgázkészlet feltöltése, a jelenlegi töltöttség már mintegy 30 százalékkal magasabb a tavalyi legmagasabb szintnél - közölte az MVM Csoport pénteken az MTI megkeresésére.

A szeptember 24-i adatok szerint a hazai tárolók töltöttségi szintje 60,3 százalékos, ez 3697 millió köbméter földgázt jelent. Tavaly a legmagasabb töltöttségi szint 2831 millió köbméter volt - tájékoztatott a társaság.

A Magyar Földgáztároló Zrt. négy, illetve az MMBF Földgáztároló Zrt. egy tárolójában a jelenleg betárolt kereskedelmi és biztonsági földgázkészlet az ország éves átlagfogyasztásának mintegy 40 százalékát, míg a téli átlagfogyasztásnak nagyjából 60-65 százalékát képes fedezni - közölte az MVM Csoport írásos válaszában.

Hozzátették azt is, hogy az éves fogyasztást alapvetően meghatározza a téli fogyasztás mértéke, amelyet nagyban befolyásol a hőmérséklet alakulása. A tárolók feltöltése folyamatos a téli ellátás zavartalansága érdekében.

A tájékoztatás szerint az MVM Csoport folyamatos kapcsolatban van orosz partnerével és a rendszerüzemeltetőkkel a szállítások zavartalan biztosításáért.

A jelenleg élő kereskedelmi szerződések garantálják a Magyarországra irányuló földgázszállítás zavartalanságát. Az MVM Csoport minden eshetőségre felkészül, hogy biztosítsa a zavartalan földgázellátást - áll a válaszban.

Hozzátették ugyanakkor azt is: az MVM Csoport egy piaci szereplő, az ország ellátásbiztonsága teljes körű zavartalanságának biztosítása elsősorban a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal feladata.

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. csütörtökön közölte, hogy határozatlan időre megszakította az Ukrajna felé, a Testvériség vezetéktől független távvezetéken keresztül történő földgázszállítást, a szállítás szeptember 25-én 18 órától leállt. Tájékoztatásuk szerint a megszakítás oka, hogy a rendszerhasználók értesítése szerint szeptember 26-ától jelentősen megnő a beszállítási igény. Az ellátásbiztonság és a hálózati egyensúly fenntartása érdekében a beregdaróci csomópont kapcsolását át kell alakítani olyan módon, hogy a csomóponthoz kapcsolódó valamennyi távvezeték az ország belseje felé történő szállításra legyen alkalmas.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak csütörtökön tájékoztatott arról, hogy a kormány további intézkedéseket tesz a magyar lakosság biztonságos gázellátása érdekében, péntektől tovább növeli a Magyarországra irányuló gáz beszállítását, hogy felgyorsítsa a télre való felkészülést. A tárca közleménye szerint a magyar gáztárolók feltöltése az elsődleges, mindent megelőző cél.