eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Matolcsy: Megkezdődött a monetáris politika megújítása

A jegybank támogatná a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete összeolvadását, ha a kormány, illetve a kormányzó frakciószövetség ezt kezdeményezné - mondta Matolcsy György jegybankelnök az MTI-nek adott interjújában.

Az MNB elnöke a távirati irodának március 4-i kinevezése óta adott első interjújában arról is beszélt: az esetleges összevonástól függetlenül szükség van egy harmadik jegybanki alelnökre. Matolcsy György emlékeztetett: 2008 után az egész világban, így különösen az Európai Unióban az egyik legfontosabb tendencia az, hogy a jegybankokat megerősítik felügyeleti jogosítványokkal.

Matolcsy György szerint az uniós államok pénzügyi problémáinak további megelőzésére gyorsítani kell a jegybankok és felügyeletek, a szabályozó hatóságok integrációját.

Drága a magyar pénzügyi rendszer

Még az elején tart a magyar monetáris politika megújítása - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Jelezte: támogatja a bankszövetség elnökének felvetését, amely szerint korlátozni lehetne azon pénzintézetek hozzáférését a jegybank kéthetes eszközéhez, amelyek nem folytatnak tényleges pénzügyi tevékenységet Magyarországon. Matolcsy György hangsúlyozta: a pénzügyi stabilitás rendben van, de drágán működik a hazai pénzügyi rendszer.

A jegybanktörvény szerinti harmadik célt, a gazdaság stabilitását és a kormányzat gazdaságpolitikájának támogatását is a monetáris politika középpontjába kell állítani. Az MNB a jelenlegi 4500 milliárd forintról 3600 milliárd forintra kívánja csökkenteni a kéthetes kötvényállományt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×