eur:
395.15
usd:
364.38
bux:
65503.44
2024. március 19. kedd Bánk, József

A forint ellen spekulálnak Londonban

Sorra érkeznek a forint esését előrevetítő külföldi elemzések - írja a Portfolio. Legutóbb a Goldman Sachs stratégái valószínűsítik a forint gyengülését a további monetáris lazítás következtében, konkrétan 310-es árfolyamot fogalmaztak meg. Közben a Morgan Stanley elemzői is negatívan vélekednek a forint kilátásairól, 305-307-ig emelkedhet a kurzus. A Societe Generale csapata pedig szerdán adta ki a forint esésére játszó ajánlását.

A Goldman Sachs stratégái csütörtökön kiküldött anyagukban emlékeztetnek arra, hogy már korábban is úgy gondolták, hogy a forint leértékelődést szenved el a monetáris lazítás következtében. A forint elmúlt pár hétben történt visszaerősödése annak köszönhető az elemzők szerint, hogy a jegybank növekedési programja nem okozott kellemetlen meglepetéseket a piacok számára - vélekednek.

A szakértők azzal számolnak, hogy a jegybank növekedési programjának hatására tovább csökkennek a hozamok és ezzel csökken a forinteszközök hozamelőnye is. Ennek fényében friss ajánlásukban 310 forintos euró-célárfolyamot fogalmaznak meg.

A Goldman elemzői mellett a Morgan Stanley csapata délelőtti jelentésében azt írta, hogy továbbra is kitartanak a forint esése mellett. Felidézik: a magyar fizetőeszköz volt csütörtök reggel messze a legrosszabbul teljesítő deviza a feltörekvő piaci devizák között, miután olyan hírek érkeztek, hogy a külföldi bankokat kiszorítanák a jegybank kéthetes eszközéből.

A stratégák úgy ítélik meg, hogy ezek a szintek jó beszállást jelentenek, mivel várakozásuk szerint a forint euróval szembeni árfolyama a 305-307-es szintekig emelkedhet vissza.

Gyengült a forint csütörtökön azon jegybanki terv hatására, amely szerint a kéthetes jegybanki kötvény elérhetőségét a hazai pénzintézetekre korlátoznák: délután fél négy körül az eurót 297,60 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben a szerda délutáni 294,45 forinttal szemben - írja az MTI.

Devizakereskedők szerint a Matolcsy György által adott interjú keltette bizonytalanság reggel elindította a forint elleni spekulációt, egy-két londoni bank 310 forintos euróárfolyam-prognózist közölt. Ezért gyengült a forint. Az euró forintárfolyama felment 298,50-ig, majd fél négy körül 297,60 forint volt. A kereskedők úgy vélekedtek, elképzelhető, hogy a forint tovább gyengül, s pénteken "megnézheti" a 298-299 forintos szintet.

Matolcsy György jegybankelnöki kinevezése óta első alkalommal az MTI-nek adott, csütörtökön megjelent interjújában közölte, hogy "kőbe van vésve" a jegybank azon célja, hogy minden módon csökkenteni fogja Magyarország külső pénzügyi függőségét, ezen belül is a rövid lejáratú külföldi forrásoknak való kitettséget. Leszögezte: a jegybanknak az árstabilitás és pénzügyi stabilitás mellett a gazdaság stabilitásáról is gondoskodnia kell.

A jegybankelnök felkarolta a bankszövetség elnökének korábbi javaslatát, amelynek értelmében a kéthetes jegybanki kötvényt ismét kéthetes jegybanki betétté alakítanák át, ami praktikusan annyit jelent, hogy csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek majd el az MNB-ben pénzt.

A dollár jegyzése 228,00 forint volt fél négy körül a szerda délutáni 225,08 forint után, a svájci franké pedig 244,70 forint 242,46 forint után. A japán jen jegyzése csütörtök délután 2,3200 forint volt a szerda délutáni 2,3014 forinttal szemben.

Az eurót a szerda délutáni 1,3080 dollár után csütörtök délután 1,3055 dolláron jegyezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×