Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Apple: zuhant a részvényárfolyam

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz százalékkal zuhant a legnagyobb piaci értékű tőzsdei vállalat, az Apple részvényárfolyama, miután egymást követő harmadik negyedévben is a várakozásoknál alacsonyabb árbevételt jelentett a társaság.

Az Apple 13,07 milliárd dollár nyereséget ért el a negyedik negyedévben, lényegében ugyanannyit mint egy évvel korábban. Az egy részvényre eső nyereség azonban valamivel meghaladta az elemzői várakozásokat.

A társaság árbevétele 18 százalékkal, 54,5 milliárd dollárra nőtt ugyan, de elmaradt a piaci elemzők által várt 54,73 milliárd dolláros szinttől. Az alacsonyabb árbevételt elsősorban az Apple legismertebb termékének, az iPhone okostelefon kisebb eladásai okozták: a társaság az októbertől decemberig terjedő időszakban 47,8 millió iPhone-t adott el, kevesebbet az elemzők által várt 50 milliónál.

Az eredmények kérdésessé teszik az Apple dominanciáját az okostelefonok piacán - értékelt Shaw Wu, a Sterne Agee elemzője, aki egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az Apple-lel szemben nagyon magasak az elemzői elvárások.

A bejelentésre 10 százalékkal 463 dollárra csökkent az amerikai tőzsdezárás utáni elektronikus kereskedésben az Apple részvényárfolyama. Ezzel mintegy 50 milliárd dollárnyi - azaz a magyar éves bruttó hazai termék valamivel több mint harmadát - piaci tőkeértéket veszített a társaság.