eur:
389.08
usd:
361.37
bux:
68676.68
2024. május 7. kedd Gizella

Harc a felkelő napelem országával

Valóban dömpingáron adják a kínai cégek a milliárdos állami támogatásokból gyártott napelemeket Európában? Erről kezdett vizsgálatot az EU, az európai gyártók panaszaira reagálva. Az ügy akár kereskedelmi háborúhoz is vezethet. Az Egyesült Államok a héten sújtotta büntetővámokkal a kínai napelemtermékeket.

Az Európai Unió a zöld technológiák élharcosának szereti láttatni magát, mégis vizsgálatot kezdett az olcsó kínai napelemek ügyében. Sok európai gyártó azzal vádolja a kínaiakat, hogy dömpingáron, az előállítási költségnél is kevesebbért adják a napelemeket, mint otthon.

A vizsgálatban résztvevő egyik EU illetékes azt mondta a Reutersnek, hogy "egyre több a bizonyíték, hogy Kína dotálja a gyártókat. Ezt azonban nem tartjuk ellenséges lépésnek, jeleztük, hogy szeretnénk megoldást találni" - mondta.

Az Egyesült Államok Barack Obama újraválasztásának másnapján vetett ki öt évre védővámokat a kínai napelemgyártókra a hazai előállítók nyomására.

A vita rosszkor jön a feleknek - jegyzi meg a Reuters - mivel Kína az EU második legnagyobb kereskedelmi partnere, Kínának az EU pedig a legnagyobb.

Az európai napelemgyártók azonban nagyon dühösek. Az EU ProSun nevű csoport, amely 25 gyártót fog össze, azt állítja, hogy a kínai állami támogatás miatt a kínai gyártók 20-szor annyi napelemet állítanak elő, mint amire kereslet van Kínában és kétszer annyit, mint a globális kereslet. Emellett arra panaszkodott, hogy az utóbbi két évben 12 kínai gyártó összesen 33 milliárd eurónyi támogatást kapott olcsó hitelek formájában.

A kínai kormány késett a válasszal az EU-vizsgálatra, de korábban a Kereskedelmi Világszervezetben emelt panaszt, amiért úgymond Olaszország és Görögország saját napelemgyártóit juttatja új megrendelésekhez. Peking azzal fenyegetőzött, hogy védővámot vethet ki az EU-ból importált proszilikonra.

Az Európai Unió kilenc hónapon belül ideiglenes védővámokat vethet ki, a vizsgálat kezdetét követő egy évben pedig dönthet arról, hogy öt évre szóló büntetővámokat vezessen-e be.

A kínai napelemgyártók tavaly 21 milliárd euró értékben adtak el termékeket az EU-ban - ez azt jelenti, hogy az ágazat exportjának 60 százaléka irányul Európába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×