eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Marxszal érvel Matolcsy György

Lépéseket tettünk egy széthúzott áfa-rendszer felé. Jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi - írja e heti publicisztikájában, a Heti Válaszban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető cikkében ír a kormány adórendszerrel kapcsolatos elképzeléseiről is: ezek szerint a központi vagyonadó (közismertebb nevén ingatlanadó) nem jó ötlet, a pénzügyi tranzakciós adót be kell vezetni, egyszerűbb vállalkozói adót terveznek a kisvállalkozásoknak, és jön a szabad vállalkozási zónák kedvező adózása.

Lesz-e pénzügyi forgalmi adó? - teszi fel írásának alcímében a kérdést Matolcsy György, aki eheti publicisztikájában Bruce Bartlettnek az amerikai adórendszerről szóló könyve kapcsán arról ír, milyen legyen az adórendszer.

Az amerikai könyv szerzője szerint le kell számolni néhány adóillúzióval. "Nem igaz, hogy minden adóemelés rossz és minden adócsökkentés jó. Ha az adócsökkentések révén nő a költségvetési deficit, akkor nő az államadósság" - foglalja össze Matolcsy György a könyv fő üzeneteit.

A könyv szerzője szerint a személyi jövedelemadó csak kétféle lehet: arányos és progresszív. Matolcsy ennek kapcsán úgy véli, hogy "a progresszív adózás kezdettől vitatott, mert végül a vagyon elkobzásához vezet". Idézi Marxot is, aki szerint "az erősen progresszív személyi jövedelemadó az egyik kulcsfontosságú lépés a kommunizmus felé".

Merre halad a magyar kormány?

"Magyarországon csendes adóforradalom zajlik. Megtettük az első lépéseket, hogy itthon legyen az Európai Unió, sőt a globális gazdaság egyik leghatékonyabb adórendszere" - vezeti át írását a magyar helyzetre a miniszter. A kormány adórendszerrel kapcsolatos alapelveit is felsorolja: egyszerűség, időbeli stabilitás, fokozatosan csökkenő adócentralizáció, az adózók körének növelése és a fogyasztási-forgalmi adók növelése, az adózás "zöldítése", az arányosság érvényesítése a jövedelmi adóknál, a szociális szempont érvényesítése a forgalmi adóknál és a foglalkoztatás ösztönzése a járulékoknál.

"Haladunk a jövedelmek alacsony és arányos adóterhelése felé: 2013-tól már valóban egykulcsos lesz az arányos jövedelemadó. Lépéseket tettünk egy széthúzott áfa-rendszer felé. Jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi" - fejti ki a nemzetgazdasági miniszter. A kormány 2012-től emelte az áfa legfelső kulcsát 27 százalékra a korábbi 25-ről.

"Megyünk azonban egy ötkulcsos, élőmunkát terhelő adózás felé, ami elismeri a magyar munkaerő kínálati és keresleti egyenlőtlenségeit. A 100 százalékos általános kulcs mellett van már 50 százalékos (a közszférából kilépők esetén 1 évre, kétszer 4 órás női munka esetén) és 0 kulcsunk (rehabilitációs kártyával rendelkezők és start munkások), de még szükségünk lesz egy 75 és egy 25 százalékos kulcsra is" - ismerteti nagy vonalakban a kormány adóügyi terveit.

Mit tervez még a kormány az adózás területén?

"A központi vagyonadót sokan kérik, de ez nem jó ötlet, mert csak igazságtalan lehet: ami látható, az adóztatható, ami nem, az nem adózik. Az önkormányzatok differenciált ingatlanadóztatása a kisebb rossz: erre megyünk, de ennek is van kockázata" - írja az ingatlanadóval kapcsolatban Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter írásában arra is emlékeztet, hogy a pénzügyi rendszerben nincs forgalmi adó. "Be kell vezetnünk a pénzügyi forgalmi adót" - fogalmaz.

Ezzel kapcsolatban a Portfolio.hu emlékeztet, hogy a német pénzügyminiszter épp a múlt héten nyilatkozott úgy, hogy sem egész Európában, sem az eurózónában nem lehetséges egységes pénzügyi tranzakciós adót bevezetni, sok ország ugyanis ellene van. Az Európai Bizottság két héttel ezelőtt megjelent számításai szerint Magyarországnak 2020-ra évi 423 millió euró megtakarítást jelenthetne a pénzügyi tranzakciókat sújtó illeték európai uniós szintű bevezetése, azaz ennyivel kevesebbet kellene befizetnie a közös uniós költségvetésbe.

Matolcsy György a kormány további tervei között említi 30 főig az egyszerűbb vállalkozói adó bevezetését, mert "a kisvállalkozók körében nincs még egyszerű adóztatás". "Az elmaradt térségekben nincs differenciált adózás: jön a szabad vállalkozási zónák kedvező adózása" - teszi hozzá. "Nincs igazságos adórendszer, de lehet hatékony az adózás" - zárja e heti értekezését Matolcsy György.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×