eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A következő szakaszba léptethetik a túlzottdeficit-eljárást

Az Európai Bizottság szerdán azt fogja kezdeményezni, hogy a következő szakaszába lépjen a Magyarország ellen nyolc éve folyó túlzottdeficit-eljárás - tudta meg a Bruxinfo. Brüsszel értékelése szerint Magyarország nem teljesítette a pénzügyminiszteri tanács 2009-es ajánlásait, 2013-ra pedig ismét a referenciaként meghatározott 3 százalék fölé emelkedhet az államháztartás hiánya. Ezzel Magyarország egyre közelebb kerül ahhoz, hogy Brüsszel uniós források felfüggesztésével szankcionálja az országot, bár a fejlemények alapján ez továbbra is csak egy lehetőség. A források átmeneti befagyasztására még soha nem volt példa az Európai Unióban, ezért brüsszeli források szerint ezt kétszer is meggondolja az EU.

Az Európai Bizottság a szerdai ülésén annak megállapítását fogja kérni a tanácstól, hogy Magyarország nem teljesítette a pénzügyminiszteri tanács 2009 nyáron hozzá intézett ajánlásait a túlzott mértékű költségvetési hiány kiigazítására.

A Bruxinfo keddi beszámolója szerint ezzel eldőlt, hogy az EB nem csak fenntartja a Magyarország ellen nyolc éve folyó eljárást, hanem további lépéseket tart szükségesnek azzal, hogy új szakaszába lépteti az ügyet. Formailag a Bizottság azt állapítja majd meg az ilyenkor szokásos fordulattal, hogy Magyarország "nem hozott hathatós intézkedéseket" a túlzott mértékű hiány kiigazítására. A testület várhatóan azt fogja közölni, hogy bár a kormány tett intézkedéseket a hiány csökkentése érdekében, de ez nem bizonyult elegendőnek.

Források úgy fogalmaztak: "nem maradt más választása az Európai Bizottságnak, mint a túlzott deficit eljárás (EDP) újabb szakaszba léptetése". A testület annak kimondását kéri a Tanácstól, hogy Magyarország nem teljesítette az uniós pénzügyminiszterek (ECOFIN) 2009 nyarán tett ajánlásait. Ha az ECOFIN minősített többséggel elfogadja a bizottsági értékelést, a dosszié visszakerül a Bizottsághoz, amely saját hatáskörben két dolgot tehet.

Egyrészt új ajánlásokra tehet javaslatot a Tanácsnak, másrészt szankcionálhatja az országot, mégpedig a kohéziós alapból járó kifizetések felfüggesztésének kezdeményezésével. Magyarországra - nem eurózóna tag lévén - nem vonatkoznak a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag szankciós rendelkezései, amelyek korábbi és automatikusabb szankciókat tesznek lehetővé az előírt költségvetési pályáról letérő országok büntetésére.

Vagyis a legsúlyosabb szankció ebben az esetben a kohéziós alapok kifizetéseinek az átmeneti felfüggesztése. Ezt viszont eddig még soha nem alkalmazta a Bizottság egyetlen tagországgal szemben sem.

A portálnak nyilatkozó uniós forrás úgy vélekedett, hogy az euróövezeti országokra alkalmazott hatos jogszabálycsomag szigorúságából fakadóan Brüsszel nem lesz engedékeny Magyarországgal szemben. "A nem eurózónatagokkal szemben sem várnak a végtelenségig a szankció pillanatnyilag egyetlen lehetőségével. Elvileg tehát egy esetleges megerősítő pénzügyminiszteri tanácsi döntést követően a Bizottság - amely az euróövezeti országokkal szemben a deficiteljárásban mulasztás esetén azonnali szankciókat javasol - akár a Magyarországnak járó kohéziós kifizetések egy részének felfüggesztését is kezdeményezheti. Ez azonban nyilvánvalóan olyan jelentős politikai lépés, amit előtte kétszer is meggondolnának, így továbbra is csak egy lehetőség" - mondta a lapnak a forrás.

A Bruxinfo forrásai hangsúlyozták, hogy egyelőre a 2009-es ajánlások nem teljesítésének kimondását kéri a testület a Tanácstól, a további lépésekről később kell majd dönteni.

Egy másik információ szerint a Bizottság szerdán még nem hoz konkrét döntést a jegybanktörvény ügyében, de nincs kizárva, hogy előrevetíti majd a kötelezettségszegési eljárás elindítását a közeljövőben. A többi magyar dossziéban nem várhatók újabb fejlemények még. Az igazságügyi reformok vizsgálata még nem fejeződött be (ezekről csütörtökön tart meghallgatást az EP szabadságjogi bizottsága), a hiteltárgyalásokról pedig jövő pénteken lesz egyeztetés Brüsszelben Olli Rehn biztos és Fellegi Tamás tárca nélküli miniszter között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×