eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Megéri megfizetni az euró megvédésének árát"

Az euró megtartásának több előnye van, mint hátránya, ezért érdemes fizetni az euróövezet védelméért - fejtette ki a Bloombergnek adott interjújában Christopher A. Sims Nobel-díjas közgazdász.

Megéri megfizetni az euró megvédésének árát - mondta Christopher A. Sims, aki idén Thomas J. Sargent-tel megosztva részesült közgazdasági Nobel-díjban. Szerinte igazi fiskális unióra is szükség lenne. Ez azt jelentené, hogy egy euróövezeti adóformát vezetnének be, és szükség lenne az eurókötvényekre is - tette hozzá.

"Néhányan azt állítják, hogy az euróövezeti országok kultúrái és gazdaságai annyira eltérőek, hogy hiba volt az egységesítésre törekedni. A hiba meglátásom szerint csak annyi volt, hogy azt gondolták az akkori vezetők, hogy lehetséges létrehozni egy monetáris uniót mindenfajta központi fiskális hatóság felállítása nélkül. Ha összetesszük ezt a két dolgot, akkor úgy gondolom, hogy ebből jelentős előnyei származnának Európának" - magyarázta a közgazdász.

A 68 éves amerikai közgazdász, a Princeton Egyetem professzora úgy vélekedett, hogy több előnye van megtartani az eurót, mint hátránya. Sims hozzátette: szükség volt az Európai Központi Bank csütörtökön végrehajtott kamatcsökkentésére a gazdaság érdekében. Nagyon úgy tűnik, hogy recesszióba süllyed az eurózóna a fokozott bizonytalanság miatt, és ebben a helyzetben ésszerű, hogy az EKB tesz ez ellen - mondta.

Arról is beszélt, hogy ha lenne egységes fiskális politika az eurót használó országokban, akkor az EKB, mint végső menedék is szóba jöhetne azoknál az országoknál, amelyek tartósan magas kamatok mellett tudják csak finanszírozni magukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×