Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Megéri megfizetni az euró megvédésének árát"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az euró megtartásának több előnye van, mint hátránya, ezért érdemes fizetni az euróövezet védelméért - fejtette ki a Bloombergnek adott interjújában Christopher A. Sims Nobel-díjas közgazdász.

Megéri megfizetni az euró megvédésének árát - mondta Christopher A. Sims, aki idén Thomas J. Sargent-tel megosztva részesült közgazdasági Nobel-díjban. Szerinte igazi fiskális unióra is szükség lenne. Ez azt jelentené, hogy egy euróövezeti adóformát vezetnének be, és szükség lenne az eurókötvényekre is - tette hozzá.

"Néhányan azt állítják, hogy az euróövezeti országok kultúrái és gazdaságai annyira eltérőek, hogy hiba volt az egységesítésre törekedni. A hiba meglátásom szerint csak annyi volt, hogy azt gondolták az akkori vezetők, hogy lehetséges létrehozni egy monetáris uniót mindenfajta központi fiskális hatóság felállítása nélkül. Ha összetesszük ezt a két dolgot, akkor úgy gondolom, hogy ebből jelentős előnyei származnának Európának" - magyarázta a közgazdász.

A 68 éves amerikai közgazdász, a Princeton Egyetem professzora úgy vélekedett, hogy több előnye van megtartani az eurót, mint hátránya. Sims hozzátette: szükség volt az Európai Központi Bank csütörtökön végrehajtott kamatcsökkentésére a gazdaság érdekében. Nagyon úgy tűnik, hogy recesszióba süllyed az eurózóna a fokozott bizonytalanság miatt, és ebben a helyzetben ésszerű, hogy az EKB tesz ez ellen - mondta.

Arról is beszélt, hogy ha lenne egységes fiskális politika az eurót használó országokban, akkor az EKB, mint végső menedék is szóba jöhetne azoknál az országoknál, amelyek tartósan magas kamatok mellett tudják csak finanszírozni magukat.