eur:
388.51
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Nőtt az államháztartás finanszírozási képessége a magánpénztári vagyon miatt

A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP 5,0 százalékát tette ki 2011 első negyedévével lezárt egy évben az első negyedévében elszámolt magánnyugdíj-pénztári kilépések miatt - közölte az MNB hétfőn. A tőketranszfer hatását figyelmen kívül hagyva azonban az államháztartás finanszírozási igénye (hiánya) a GDP 4,6 százaléka volt az elmúlt egy évben.

Az MNB a statisztikai elszámolásokban azzal számol, hogy a magánnyugdíj-pénztárakból kilépők nyugdíjpénztári követeléseinek reálhozam és tagdíj-kiegészítés feletti része 2.650 milliárd forintra, az éves GDP 9,6 százalékára becsült része az első negyedévében csökkenti a háztartások, és növeli az államháztartás finanszírozási képességét. Ez az összeg március elsején tőketranszferként került át a központi kormányzathoz.

Az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP 81,6 százaléka volt 2011 első negyedévének végén. A bruttó adósságot az első negyedév végéig nem érintette a tőketranszfer, mivel a magánnyugdíj-pénztárak még nem utalták át az államháztartás számára a kilépők vagyonát, így még nem kezdődött el az állampapírok bevonása és más vagyonelemek értékesítése.

Az államháztartás éves nettó finanszírozási igényének csökkenése a magán-nyugdíjpénztári átutalások nélkül is folytatódott: az éves hiány 4,6 százalékra csökkent az első negyedév végével záruló egy évre, a tavaly a második negyedévi 5,9, harmadik negyedévi 5,3 és az év végéig 4,7 százalékról. Az előzetes jelentés arra is felhívja a figyelmet, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően ebben a negyedévben a helyi önkormányzatok közvetlen jelentéseit nem használta fel a jegybank, mert azok nem voltak elérhetőek a kellő időben.

Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási igénye 2011 első negyedévével záruló elmúlt egy évben a GDP 4,8 százalékát érte el, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott, a magánnyugdíj-pénztári kilépések miatti tőketranszfert figyelmen kívül hagyva azonban nettó finanszírozási képességük a GDP 4,8 százalékát tette ki a 2010 harmadik negyedévi 4,9 és negyedik negyedévi 4,6 százalék után.

2011 első negyedévében az államháztartás finanszírozási képessége a negyedéves GDP 35,8 százalékát tette ki (2.289 milliárd forintot) a magánnyugdíj-pénztári kilépésekhez kapcsolódó tőketranszferrel együtt, anélkül viszont a GDP 5,6 százaléka (361 milliárd forint) volt a negyedéves deficit, azaz magasabb a tavaly harmadik negyedévi 5,3 és negyedik negyedévi 4,7 százaléknál.

Az államháztartás nettó tartozása (14.518 milliárd forint) a GDP 52,8 százalékát tette ki március végén. Az államháztartás nettó tartozása 2011 első negyedévében elsősorban a magánnyugdíj-pénztári kilépések következtében elszámolt tőketranszfer miatt 1.938 milliárddal csökkent a múlt év végéhez képest.

Emellett a központi kormányzat eszközei közül számottevően nőttek a központi banknál elhelyezett betétek (676 milliárd forinttal) és a hitelintézeteknek nyújtott hitelek (138 milliárd forinttal), miközben jelentősen (1.240 milliárddal) nőttek értékpapír tartozásai és (390 milliárd forinttal)csökkentek hiteltartozásai.

A helyi önkormányzatok finanszírozási képessége (69 milliárd forint) elsősorban betéteik növekedésében tükröződött. A társadalombiztosítási alapok finanszírozási igényüket (85 milliárd forint) alapvetően a központi kormányzattól felvett hitellel fedezték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×