Inforádió

Meghallgatom Élő adás

MNB: Kamatemelést hozhat a kockázati felárak emelkedése

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az irányadó kamat emelése is szükségessé válhat, ha a kockázati felárak tartós emelkedése a monetáris kondíciók szigorítását indokolja - áll a monetáris tanács július 19-i, kamatdöntő üléséről szerdán kiadott jegyzőkönyvben.

A tanács az ülésen egyhangúlag határozott a jegybanki alapkamat 5,25 százalékon tartásáról, amely április 27-e óta változatlan.

A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy az IMF-fel és Európai Unióval kötött hitelmegállapodás felülvizsgálatának elhalasztása kedvezőtlenül hat Magyarország kockázati megítélésére, de a tendencia tartósságának megítéléséhez több időre van szükség.

A testület véleménye szerint a piaci hangulat érdemi változásához nem elég, hogy a kormányzat kinyilvánította elkötelezettségét a költségvetési konszolidáció mellett, de a költségvetési hiány tartós csökkentésére, a gazdaság növekedési potenciájának javítását célzó intézkedésekre, valamint a nemzetközi intézményekkel való partneri kapcsolat javítására is szükség van.

A forint túlzott árfolyam-ingadozásának megakadályozása érdekében monetáris tanács úgy döntött, hogy a jegybank folytatja az EU források piacra vezetésének gyakorlatát.

A tanácstagok megítélése szerint az országkockázat hétvégi (július 17-18-én történt) emelkedése a makrogazdasági kilátásokat is érdemben befolyásolhatja. Az árfolyam tartós leértékelődése az inflációs jelentésben rögzített alapfelvetések változásán keresztül a korábban vártnál lényegesen magasabb, az inflációs célt is meghaladó inflációt vetít előre, még akkor is, ha a keresleti prognózisok továbbra is visszafogottak.

Egyes tanácstagok szerint a tendencia folytatódása a pénzügyi stabilitásra is kedvezőtlenül hathat. A Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a nemzetközi szervezetekkel történő megállapodás hiányában az ország finanszírozási mozgástere is szűkülhet.

A kamatpolitikai kérdések vitája során a tanácstagok meghatározó többsége kiváró álláspontot képviselt. Többen látták úgy, hogy egy elhamarkodott jegybanki lépés tovább ronthatná a kedvezőtlen piaci hangulatot és egy esetleges kamatemelésből a piaci szereplők indokolatlanul következtethetnének a költségvetési helyzettel, vagy a pénzügyi stabilitással kapcsolatos bennfentes jegybanki információkra.

Többen úgy érveltek, hogy a kormány fokozatosan felmérheti az ország valós helyzetét, és a piaci reakciókat figyelembe véve újabb intézkedési terveket fogalmazhat meg, ami megfordíthatja a kedvezőtlen piaci megítélés tendenciáit; ezért egyelőre indokolt lehet kiváró monetáris politikai álláspontra helyezkedni - olvasható a monetáris tanacs júliusi kamatdöntő üléséről kiadott rövidített jegyzőkönyvben.