Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A munkavállalók több mint fele kap béren kívüli juttatást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarországon a munkavállalók több mint fele kap béren kívüli juttatást, míg 42 százalékuk 2010 első negyedévében nem kapott semmit a munkabérén kívül, a második negyedévben pedig a válaszadók 39 százaléka számolt be ugyanerről - derül ki a Workania állásportál felmérésének legfrissebb adataiból.

Az adatok szerint a leggyakoribb juttatás 2010 első félévében a munkába járás költségeinek térítése, a munkavállalók negyede számolhat ezzel. Ezt követi a mobiltelefon költségeinek megtérítése: az alkalmazottak 17 (1. negyedév), illetve 18 százaléka (2. negyedév) használhatja céges mobiltelefonját magáncélokra is. A munkáltató által finanszírozott képzéseken a munkavállalók 14 százaléka vehetett részt az első, 17 százalékuk a második negyedévben.

Foglalkozás-egészségügyi ellátást csak a dolgozók 11 százaléka kap munkáltatójától. A meghatározott kereten felüli étkezési hozzájárulásban a munkavállalók 8, illetve 9 százaléka részesül. Sport- és kulturális juttatást 4, illetve 5 százalékuk kapott az első két negyedévben.

A pozíciók szerinti összehasonlításból az derül ki, hogy a vállalati hierarchia csúcsa felé csökken azoknak az aránya, akik semmilyen béren kívüli juttatással nem számolhatnak.

A segédmunkások 60 százaléka semmilyen egyéb juttatást nem kap munkáltatójától a vizsgálatban szereplő juttatások közül. A szolgáltatási szektorban dolgozó szakképzett munkaerő kategóriában ez az arány 52 százalék, az adminisztratív alkalmazottaknál 46 százalék, a műszaki területen szakképzett munkaerő csoportjában 34 százalék, a nem műszaki területen szakképzett munkaerő kategóriában pedig 38 százalék.

A középvezetői pozícióban dolgozóknak csak 27 százaléka, a felsővezetők 20 százaléka számolt be arról, hogy munkabérén kívül nem kap más juttatást a munkáltatójától.

A cégnagyság szerinti összehasonlításból az derül ki, hogy az 1.000 munkavállalónál többet foglalkozó vállalatoknál dolgozó válaszadók 27 százaléka vehet részt a munkáltató által finanszírozott képzésen, a 251-1.000 főt foglalkoztató cégeknél dolgozók 21 százaléka, a 11-20 alkalmazottat foglalkoztató cégek munkavállalóinak azonban csupán 11 százaléka.

A nagyobb cégeknél a munkába járás költségeinek megtérítése gyakoribb, mint a kisebbeknél: a 10 alkalmazottnál kisebb vállalkozás dolgozóinak 18 százaléka, az 51-250 alkalmazottat foglalkoztató cégeknél dolgozók 28 százaléka, a 251-1.000 fős cégek alkalmazottainak 31 százaléka, az ennél nagyobb vállalatok munkavállalóinak harmada számíthat ilyen költségtérítésre.