Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tartotta árfolyamát a 272-es szinten a forint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Javuló nemzetközi befektetői hangulat közepette szűk sávon belül tartotta árfolyamát a forint: kedden 272,00 forinton jegyezték az eurót délután fél ötkor a bankközi kereskedelemben a hétfő délutáni 272,18 forint után. Hétfőn 271,50 nagyjából két forintos, kedden 272,00 nagyjából egy forintos környezetében mozgott az árfolyam. A forint az elmúlt héten 274 forintos euróárfolyam környékéről erősödött 270 közelébe.

A dollár jegyzése kedden délután 198,95 forint 1,3683 dolláros euró árfolyam mellett a hétfői 200,57 forint és 1,3593 euró/dollár után.

A svájci frank jegyzése 185,50 forint 185,94 forint után, 100 japán jent 220,56 forinton jegyeztek 222,69 forint után.

A devizapiaci kereskedelem hangulati környezetét a javuló befektetői kockázatvállalás határozta meg kedden. A dollár ennek megfelelően feladott valamennyit az utóbbi időkben az euróval szemben felhalmozott nyereségéből. Következésképpen az arany és az olaj ára is emelkedett, ami a "nyersanyag" devizák (nyersanyagtermelő országok devizái) árfolyamát emelte meg, javítva általában is a feltörekvő devizák iránt a befektetői bizalmat.

Európában nem rontott a makrogazdasági kilátásokon a német ZEW gazdasági kutatóintézet februári üzleti hangulat indexe, ami csökkent ugyan a januárihoz képest, a de a vártnál kisebb mértékben.

Az uniós pénzügyminiszterek keddi brüsszeli tanácskozásán további kiadáscsökkentésre szólították fel Görögországot és szigorú ellenőrzési tervet fogadtak el a költségvetési szigorítások pályán tartása érdekében. Ahogy kezdenek körvonalazódni a görög költségvetési hiány rendezési tervének részletei, úgy enyhül az euróövezet pénzügyi stabilitásával kapcsolatban felmerült aggodalmak miatt az euróra nehezedő piaci nyomás. Az euró erősödött kissé a dollárral szemben, az EKB 1,3649 dollárban állapította meg az euró referencia árfolyamát keddre a hétfői 1,3607 után.

A térségbeli devizák árfolyama az utóbbi napokban kialakult árfolyam sávon belül mozgott, a zloty és a cseh korona esetében enyhén erősödő tendenciával.

A cseh korona napon belüli erősödését 26,07-es euró árfolyamról 26,00 környékére az általánosan javuló befektetői hangulatnak tulajdonítják a kereskedők.

A zloty erősödését pedig a monetáris szigorítási szakasz látóhatáron belülre kerülésével magyarázzák. Slawomir Skrzypek a jegybank kormányzója ugyanis arról tett említést, hogy a jegybanknak hamarosan el kell kezdenie foglalkozni a kamatemelések gondolatával. A piacon az év második felétől várják a jelenleg 3,5 százalékos rekord mélyponton lévő jegybanki alapkamat megemelését.

A lengyel zloty a reggeli 4,027-es euró árfolyamról délutánra 4,005-re erősödött. A lengyel zloty jegyzése hétfőn délután 4,025 volt az euróval szemben a hét végén tartott 4,005 után. Az elmúlt héten a zloty 4,11-es euró árfolyamról 4,00 közelébe erősödött.

Egyes elemzések már a 4,00-ás euró árfolyam küszöb tartós áttörését várják a zlotytól.

A forinttól a javuló gazdasági kilátások függvényében erősödést várnak közép távon, néhány hónapos távlatban egyes elemzők már a 255-256 forintos euró árfolyam célt emlegetnek.

A forint tavaly augusztus óta a 265-275 forintos euróárfolyam-tartományban folytat kiegyensúlyozott árfolyammozgást.