eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már nem is lenne szükség villany- és gázórára?

Ma már nincs szükség se villany-, se gázórára, mivel technikailag megoldható a távleolvasás, a mérőeszközökön mért érték és a számlán megjelenő adatok közötti bonyolult összefüggést pedig úgysem lehet értelmezni - hallható egyre gyakrabban ez a kifogás. Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak azt mondta, egyelőre az ipari fogyasztóknál oldható meg ez a rendszer, teljes kiépítésére még 20 évet kell várni.

Az utóbbi évtizedben az ipari fogyasztóknál intelligens, vagyis mikroprocesszor alapú mérők működnek. Van terv arra vonatkozóan, hogy ezek a háztartásokba is eljussanak, de ehhez internetcsatlakozásra és laptopra van szükség, ez pedig még nem áll rendelkezésre mindenhol, így ennek a rendszernek az előnyeit nem tudnák kihasználni - mondta az InfoRádiónak az ELMŰ kommunikációs igazgatója. Boross Norbert hozzátette: az intelligens mérők elterjedése még legalább 20 évet vesz igénybe.

A számlák 110 évig érthetőek voltak, de a törvényhozók 2-3 éve olyan rendszert vezettek be a gáz- és a villamosenergia-iparban, ami minél több adat feltüntetését írta elő - közölte a kommunikációs igazgató. A villanyszámlán 12 tétel szerepel, ezek közül az átlagos műszaki felkészültségű fogyasztó sokat nem ért - hangsúlyozta.

Boross Norbert szerint csak két tételnek, az energia árának és a szállítás költségének kellene szerepelnie a számlán, valamint az adókat és járulékokat lehetne feltüntetni.

Elkészült egy új, egyszerűbb javaslat a kérdésben, de ennek életbe lépéséhez az országgyűlésnek kell jogszabályokat módosítani - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×