Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Már nem is lenne szükség villany- és gázórára?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ma már nincs szükség se villany-, se gázórára, mivel technikailag megoldható a távleolvasás, a mérőeszközökön mért érték és a számlán megjelenő adatok közötti bonyolult összefüggést pedig úgysem lehet értelmezni - hallható egyre gyakrabban ez a kifogás. Boross Norbert, az ELMŰ kommunikációs igazgatója az InfoRádiónak azt mondta, egyelőre az ipari fogyasztóknál oldható meg ez a rendszer, teljes kiépítésére még 20 évet kell várni.

Az utóbbi évtizedben az ipari fogyasztóknál intelligens, vagyis mikroprocesszor alapú mérők működnek. Van terv arra vonatkozóan, hogy ezek a háztartásokba is eljussanak, de ehhez internetcsatlakozásra és laptopra van szükség, ez pedig még nem áll rendelkezésre mindenhol, így ennek a rendszernek az előnyeit nem tudnák kihasználni - mondta az InfoRádiónak az ELMŰ kommunikációs igazgatója. Boross Norbert hozzátette: az intelligens mérők elterjedése még legalább 20 évet vesz igénybe.

A számlák 110 évig érthetőek voltak, de a törvényhozók 2-3 éve olyan rendszert vezettek be a gáz- és a villamosenergia-iparban, ami minél több adat feltüntetését írta elő - közölte a kommunikációs igazgató. A villanyszámlán 12 tétel szerepel, ezek közül az átlagos műszaki felkészültségű fogyasztó sokat nem ért - hangsúlyozta.

Boross Norbert szerint csak két tételnek, az energia árának és a szállítás költségének kellene szerepelnie a számlán, valamint az adókat és járulékokat lehetne feltüntetni.

Elkészült egy új, egyszerűbb javaslat a kérdésben, de ennek életbe lépéséhez az országgyűlésnek kell jogszabályokat módosítani - tette hozzá.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa