eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Gucerijev visszakapja a Rusznyeftet

Mihail Gucerijev, a Rusznyeft kőolajipari konszern alapítója, akit az adóhatóság 2007-ben elűzött a cég éléről, most az eredeti áron, illetve ingyen visszakapja Oleg Gyeripaszkától, az akkori vásárlótól a Rusznyeftet, s az árat a konszern adósságainak részleges törlesztésére fordítják - jelentette a Vedomosztyi című orosz üzleti lap.

Az értesülést Gucerijev környezetében megerősítették azzal, hogy a szerződést még szilveszterig aláírják, a Gyeripaszka energetikai vagyontárgyait kezelő En+ nem kívánt megjegyzést fűzni a hírhez.

Gucerijev 2002-ben alapította a Rusznyeftet, s főleg hitelekből több mint egymilliárd dollárt fektetett lelőhelyek és egyéb kőolajipari vagyontárgyak vásárlásába. Három évvel később, 2005-ben a kitermelés maghaladta az évi 10 millió tonnát, és a konszern az első tíz orosz kőolajipari vég közé került. Az adóhivatal 2006 végén 20 milliárd rubeles adótartozás vádjával kezdett nyomást gyakorolni a Rusznyeftre és követelni a többségi részvénycsomag állami tulajdonba helyezését.

A részvények 100 százalékát lefoglalták, s Gucerijev ellen vádat emeltek adócsalás és törvénytelen vállalkozási tevékenység miatt. Az elnök-tulajdonos lemondott a konszern élén betöltött tisztségéről, és akkori hírek szerint Gyeripaszka vette meg a Rusznyeftet, Gucerijev pedig a pénzzel külföldre távozott. Az utóbbi hónapokban a Gucerijev elleni adócsalási vádat elejtették, és neve szóba került több oroszországi tisztségre is.

Már akkor is azt vitatták a szakértők, vajon Gyeripaszka saját magának, vagy más megbízásából vásárolta-e meg a konszernt. A következő évben azonban az oligarcha hiába próbálta törvényesíteni az üzletet, nem kapta meg a versenyhivatal engedélyét, bár nem is utasították el a kérvényt.

Idén tavasszal a Gazprom Nyeft 6-6,5 milliárd dollárt kínált a konszernért, amelyet Gyeripaszka állítólag 2,8-3 milliárdért vett meg Gucerijevtől, de Gyeripaszka minimum 7,5-8 milliárd dollárt követelt. Gucerijev a hírek szerint egy beruházási társasággal tárgyal a Rusznyeft részvények 49 százalékának eladásáról.

A Rusznyeft adósságai lényegében Gyeripaszkáéi: főleg arról a 2,8 milliárd dolláros hitelről van szó, amelyet az oligarcha Basic Elements (BasEl) holdingjának egyik cége felvett a Szberbanktól a Rusznyeft megvásárlására. Biztosítékként Gyeripaszka a GAZ autógyár többségi részvénycsomagját tette le, s az azóta is a Szberanknál van.

Gucerijev egyébként nem szegényedett el: cégei 2008-ban is vásároltak kőolaj-lelőhelyekre szóló koncessziókat Azerbajdzsánban: ezek egyikének tartalékait 68 millió tonnára becsülik, a másikról nincs adat, s ő ellenőrzi a Ruszkij Ugol szénbányászati konszernt is, amelynek tartalékait mintegy 476 millió tonnára becsülik: ez együtt a becslések szerint 1,1-1,9 milliárd dollárt ér. Gucerijev rendelkezik azonban ingatlanokkal is.

Gyeripaszka környezetében arra utaltak a lapnak, hogy Gucerijev óriási tekintéllyel bír a nyugtalan Ingusföldön, ezért nagyon nagy szüksége van rá az orosz kormánynak, s ennek köszönhetők az utóbbi idők fejleményei. Érvényben van még a törvénytelen vállalkozási tevékenység miatti vád, ez azonban szakértők szerint nem súlyos.

A Rusznyeft fejlődése leállt a kőolajipari tapasztalatokkal nem rendelkező Gyeripaszka kezében: kitermelése 11 százalékkal esett, adósságai közel 50 százalékkal nőttek.

Gucerijev nagyon szeretné visszaszerezni "kedvencét", a Rusznyeftet, de egyelőre nem siet haza Londonból - mondták el környezetében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×