eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Pénzügyminisztérium újabb érvei a költségvetés védelmében

A Költségvetési Tanács, a Magyar Nemzeti Bank, az Európai Unió és a nemzetközi szervezetek is a kormány számításaihoz hasonló méretű államháztartási hiányt és GDP-változást várnak 2010-ben - hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium. A tárca annak kapcsán adott ki közleményt, hogy 29 jobboldali közgazdász viszont messze nem ért egyet az előrejelzésekkel.

Közleményben bizonygatja a Pénzügyminisztérium, hogy nincs trükközés és kozmetikázás a jövő évi költségvetésben, az elfogadott törvényben lefektetett számok ugyanis a tárca szerint lényegében megegyeznek az Európai Unió, a jegybank, nemzetközi szervezetek és gazdaságkutató intézetek előrejelzéseivel.

A tárca 3,8%-os államháztartási hiányt, és 0,6%-os GDP-csökkenést vár jövőre. A Magyar Nemzeti Bank és az Európai Bizottság ugyancsak 0,6%-kos, a Költségvetési Tanács pedig 0,5%-os gazdasági visszaesést vár. Bár a GDP és a hiányszám tekintetében ez utóbbi testület valóban egyetért a Pénzügyminiszterrel, a tanács a múlt héten mégis jelentős kritikát fogalmazott meg a büdzsé kapcsán: szerintük költségvetés csak részben felel meg az államháztartási törvény, valamint a költségvetési felelősségi törvényben foglalt előírásainak.

A Költségvetési Tanács szerint a törvény az államháztartási törvény vonatkozó előírása ellenére nem tartalmazza a költségvetési tételek tervezéséhez alapul szolgáló 2009. évi várható teljesülések értékét; az úgynevezett külső tételek listája sem tartalmát, sem jogszabályi helyét tekintve nem felel meg az államháztartási törvényben szereplő követelményeknek.

Az OECD és a Standard and Poor's 1%-os csökkenést prognosztizál. A 3,8%-os hiányvárakozással összefüggésben a Pénzügyminisztérium megemlíti, hogy ugyanekkora deficitet vár a Költségvetési Tanács, az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap, a GKI és a Magyar Nemzeti Bank is.

Igaz, a jegybank 4,3%-os hiánnyal számol, ha a kormány elkölti a költségvetésben elkülönített tartalék jelentős részét. Az Ecostat, a Standard and Poor's a Fitch és az OECD 4-4,2% közötti hiányt tart reálisnak. Mindezek alapján a pénzügyi tárca úgy látja, lényegében mindenki helyesnek tartja a kormány számításait, kivéve a 29 jobboldali közgazdász, akik karácsony előtt egy kiadványban hívták fel a figyelmet a jövő évi büdzsé veszélyeire. Járai Zsigmond volt jegybankelnök szerint 7-8% között alakulhat a 2010-es hiány.

A 29 közgazdász a 0,6%-os GDP csökkenési várakozással szemben úgy látja, "nehezen elképzelhető, hogy hogyan maradhatna 2-4% alatt a gazdasági visszaesés mértéke".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×