eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tudta, hogy adózni kell a karácsonyi ajándék után is?

A karácsonyi ajándék adóköteles, ha drágább, mint 150 ezer forint - mondta el az InfoRádiónak a RSM-DTM Hungary adótanácsadó cég vezérigazgatója. Kalocsai Zsolt hozzátette: az illeték mértéke akár 40 százalék is lehet, azonban még nem volt rá példa, hogy az adóhivatal ellenőrzéseket végzett volna ezen a területen.

Ajándékozási illeték tárgyát képezheti, ha a kapott karácsonyi ajándék többet ér, mint 150 ezer forint - közölte az InfoRádióval az RSM-DTM Hungary Zrt. vezérigazgatója. Kalocsai Zsolt kiemelte, 11-40 százalékos ajándékozási illetéket állapíthatnak meg, amit az ajándékozottnak kell megfizetnie, és neki is kell bejelentenie 30 napon belül az APEH-nél.

Az adótanácsadó cég vezérigazgatója szólt arról is, hogy a illeték mértéke az értékről és a rokonság fokától is függ. Házastárs, gyermek vagy szülő esetében 18 millió forintig 11 százalék, unoka, testvér vagy nagyszülő esetében ugyanekkora értéknél már 15 százalék - tette hozzá.

Kalocsai Zsolt elismerte, nem életszerű helyzet, hogy az ajándék megkapása után azt tudakoljuk, kell-e illetéket fizetni utána. A vezérigazgató nem tud arról, hogy valaki a karácsonyi ajándéka után adózott volna, és arról sem hallott, hogy az adóhatóság ellenőrzéseket végzett volna emiatt.

A nagy értékű műszaki cikkekre vonatkozik az illeték, de ha egy szülő számítógépet ajándékoz a gyermekének, és az a normális életvitelére szükséges, az adó megfizetésére nincs szükség - közölte. Kalocsai Zsolt kiskapuként említette még, hogy ha többen - például a két szülő - fizetik ki a nagy értékű ajándékot, akkor el lehet kerülni az illeték befizetését.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×