eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bekorlátozták a bankokat, de az adósoknak ettől még fizetniük kell

Sikerként értékelte Bajnai Gordon a banki magatartás kódex elfogadását. A miniszterelnök az aláírást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta a kódex jelentős fogyasztóvédelmi jelentőségét, ugyanakkor kiemelte: ez nem jelenti azt, hogy az ügyfeleknek ne kelljen törleszteni, ez ugyanis a nemzetgazdaság működésének alapja.

A kódexet 13 bank írta alá, ezek a magyar lakossági hitelállomány 90 százalékát birtokolják. A bankok vállalták, hogy teljes leányvállalati körükben érvényes a megállapodás.

A legtöbbet a jól fizető adósok nyernek a kódexszel , de a rossz ügyfelek is tisztességesebb bánásmódot kapnak. A kormány ezen túl arra készül, hogy módosítják a követeléskezelésre és behajtásra vonatkozó szabályokat, hisz a kilakoltatások problémáit nem a kódexnek kell megoldania.

Bajnai Gordon a sajtótájékoztatón elégedettnek tűnt, hangsúlyozta a bankrendszer stabilitását, s azt is, hogy a kormányzat kiemelt figyelmet fordít a bankrendszer felügyeletére és a kódex szabályainak betartására. Patai Mihály, a Bankszövetség képviseletében úgy vélte, a kódex be fog kerülni a történelembe, s fordulópontot jelent a magyar bankrendszer életében. A kódex a jóhiszemű adósokkal való kapcsolatot szabályozza újra, új fejezetet nyit az ügyfélkapcsolatokban.

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke elmondta, célja, hogy az összes lakossági hitelező csatlakozzon a kódexhez. Az elnök kiemelte: bár a kódex nem törvény, szorosan illeszkedik a jogszabályi környezethez, lehetővé teszi, hogy a bankok a jövőben az ügyfelekkel való tisztességes magatartás mellett lehetővé teszi a prudens és transzparens működést.

Mi van a kódexben?

A kódex alapvetően három alapelv köré szerveződik: a transzparencia, a szabályelvűség és a szimmetria elve köré. Betartása felett folyamatosan őrködik a PSZÁF, amely honlapján közzé teszi az alá nem író intézmények listáját. A PSZÁF akár kétmilliárd forintra is büntetheti a renitens bankokat.

A kódex a hitelintézeti törvény szükséges módosításával, de legkésőbb december elsején lép hatályba, eddig a hitelezők vállalják az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos moratórium fennmaradását. A kódex preambuluma szerint az aláírók a tisztességes versenyt nem kívánják korlátozni.

A kódex hatálya kiterjed az összes aláíró, hitelezéssel foglalkozó pénzügyi intézményre, s szabályozza:

- a felelős hitelezés általános normáit

- a szerződéskötés előtti hitelezői magatartás általános elveit

- a szerződési feltételek futamidő alatti egyoldalú módosításághoz kapcsolódó szabályokat

- az ügyfelek fizetési nehézségének kezelése körében alkalmazandó eljárásokat

- valamint a végrehajtási eljárások előtt és alatt alkalmazandó felelős hitelezői magatartás elveit.

Felelős hitelezés

A felelős hitelezés általános normái között kiemelt fontosságú, hogy a jövőben a bankok kizárólag eszközfedezeti alapú, jövedelemvizsgálat nélküli hitelt csak korlátozottan nyújtanak. Az ügyfeleket segítik abban, hogy döntéseiket hosszabb távú érdekeik figyelembevételével hozzák meg, s korrekt, teljes körű tájékoztatást adnak. A hitelezők vállalták, hogy az ügyféllel szemben együttműködő, rugalmas, segítőkész bánásmódot tanúsítanak.

A bankok vállalták, hogy a kódex hatályba lépését követően csatlakoznak az európai uniós szintű - egyébként a magyarnál korlátozottabb - önkéntes magatartási kódexhez. Nagyobb szerepet kap a szóbeli magyarázat, s az akciós és az akciós időszakot követő törlesztő részlet ugyanakkora betűmérettel kerül feltüntetésre. Az ügyfél-tájékoztatás várhatóan erősen javulni fog.

Fontos, a bankoknak valószínűleg fájó vállalás, hogy az ügyfél életkora nem szolgál a hitelkérelem automatikus elutasítására. (Magyarul egy 70 éves 30 éves jelzáloghitelt felvenni akaró nem kerül elutasításra automatikusan). Szintén erősen ügyfélbarát, hogy számos költségelem csak a hitelfelvétel egy későbbi folyamatában (siker esetén) terhelhető rá az ügyfélre.

A kódex alapján mód nyílik arra, hogy új szerződés esetén az ügyfél később devizában egy összegben törleszthessen. Az egyoldalú szerződésmódosítások korlátai

A kódex részletesen szabályozza, hogy milyen esetben változtathatja meg a kamatot, a költséget a bank. Fontos, hogy nem csak emelni lehet, de adott esetben csökkenteni is kell.

Alapvetően három okból kifolyólag változtathat kamatot a bank:

- jogi, szabályozói környezet változása

- pénzpiaci feltételek, makrogazdasági környezet módosulása

- az ügyfél kockázati megítélésének megváltozása

Ezek közül a harmadik a legérdekesebb. Az ügyfelek hatalmas kedvezményt kaptak azáltal, hogy ha valaki rendesen fizeti a törlesztő részletét, nem tehető át másik kockázati kategóriába. Tehát, ha valaki munkanélküli lesz, a bank nem emelheti a kamatot kockázati szempontokra hivatkozva. Ugyanakkor lehet kamatváltozás, ha a fedezet értéke legalább 10 százalékkal megváltozik. (Ne feledjük: szimmetria, tehát ha nőnek az ingatlanárak, akkor ez kamatcsökkenést hoznak magukkal.)

Költségeket, jutalékokat, díjakat, csak az infláció mértékéig emelhetnek. (Ha egyszer beköszönt a dezinfláció, gondban lesznek a bankok)

Segítség a nem fizetőknek is

A kódex szabályozza a fizetés nehézségek kezelését is. A bankok több alternatív módszert fognak felvázolni, s alapjaiban véve jobb és teljes körű tájékoztatást nyújtanak. Az aláírók vállalják a devizalapú hitelek forintra történő átváltása mellett a devizában történő egyösszegű törlesztést, illetve a hitelkiváltást is.

A kódex fontos pontját képezi a végrehajtás előtt és alatt alkalmazandó felelős magatartás. Részletesen szabályozza, hogy mit kell a hitelezőknek tenniük. A kódex előírja, hogy a végrehajtás során a bankok együttműködjenek az adóssal, illetve a helyi önkormányzatokkal. Rendkívül fontos kedvezmény, hogy vételi jogot biztosító szerződésben legalább 90 nap extrát biztosítanak az adósnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×