eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Mol és Russneft: 21 millió euróból épülnek a gázturbinák

Megállapodott a Mol és az orosz Russneft arról, hogy a közös tulajdonukban lévő szibériai olajmezőn gázturbinákat helyeznek üzembe - mondta el a társaság kommunikációs igazgatója. Somlyai Dóra hozzátette: a beruházás azonnal megindul, és az erőmű egy része már az év végén megkezdheti a működést. Hangsúlyozta: a magyar olajcég vezetése bízik abban, hogy az erőmű megépítésével, az orosz hatóságok visszavonják a korábbi döntésüket, és megmarad a mező kitermelési engedélye.

A Mol és a Russneft megállapodott, hogy a közös tulajdonukban lévő, a nyugat-szibériai Zapadno-Malobalikszkoje olajmezőt működtető Zapadno-Malobalik (ZMB) cég gázturbinákat helyez üzembe, s az ezekkel termelt elektromos áramot a mező olajkitermelése során használja fel, illetve újabb fúrási programot indít - ezt a magyar olajcég csütörtökön jelentette be.

A budapesti rendkívüli igazgatósági ülésen hagyták jóvá azt a munkaprogramot, amelynek értelmében a mezőn kitermelt gáz 90 százalékát hasznosítják - mondta az InfoRádiónak a Mol kommunikációs igazgatója, hozzátéve: olyan gázturbinákat fognak üzembe helyezni, amelyek áramtermelő generátorokat hajtanak meg. A megtermelt elektromos áramot a mezőolaj kitermelése során használják majd fel.

Somlyai Dóra elmondta: a projekt várható költsége 21 millió euró lesz, a beruházás pedig a döntés után rögtön elkezdődhet. Először beszerzési pályázat keretében választják ki a technológiai egységek beszállítóját. A tervek szerint az év végéig nyolc egységből négy gázturbina beszerzése és beüzemelése valósulhat meg, a többi 2010 első negyedévében.

A szóvivő hangsúlyozta: nem merült fel, hogy a Mol eladja a mezőben birtokolt ötven százalékos részesedését, de az az elképzelések között volt, hogy vezetéket építenek a közeli gázüzem felé, és eladják a gázt. Ennek a tervnek a megvalósítása azonban 2-3 évig is elhúzódhatott volna, így végül a gázturbinás beruházás mellett döntöttek.

A mezőn 12 új kút lefúrása is elkezdődik - ezzel jövő nyáron végeznek, fűzte hozzá Somlyai Dóra.

Pozitív, de bizonytalan

Pozitív döntésként lehet értékelni a Mol és az orosz Russneft bejelentését arról, hogy gázerőművet építenek a szibériai olajmezőjükön azért, hogy megmaradjon a terület kitermelési engedélye - mondta el a portfolio.hu elemzője.

Baráth Szabolcs ugyanakkor hozzátette: a döntés nagyon sok bizonytalanságot és kérdést vet fel, például azt, hogy miként fognak reagálni az orosz hatóságok, ha üzembe helyezik a gázturbinákat.

Ezt a bizonytalanságot a befektetők nem értékelik túl pozitívan - fogalmazott az elemző, aki szerint ennek is szerepe volt abban, hogy a bejelentés után esett a Mol-részvények értéke.

A Mol vezetése mindent megtesz azért, hogy ne veszítse el kitermelési engedélyét, de ez a bejelentés nem jelenti azt, hogy a jövőben nem fog kiszállni ebből a mezőből - véli Baráth Szabolcs.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×