eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megaprofit után tisztes prémiumot fizet alkalmazottainak a bank

Fejenként többszázezer dolláros prémiumra számítanak a Goldman Sachs bank dolgozói, ami a Wall Street sztárjává tette az intézményt. A hitelválság ellenére a bank visszafizette az amerikai kormány rendkívüli kölcsöneit és nagyobb bevételt vár, mint a gazdasági növekedés éveiben. A siker titka, hogy a bank távol tartotta magát a rizikós hitelektől.

Válság? Milyen válság? - Suhanhat át a Goldman Sachs több mint 20 ezer dolgozójának agyán a gondolat, amikor az év végi bónusz kérdése kerül szóba. A befektetésiből kereskedelmivé vált banknál ugyanis átlagban 770 ezer dollárnyi prémium jut majd minden egyes alkalmazottra. Lesznek persze, akik kevesebbet és olyanok is, akik többet: milliókat tehetnek zsebre.

De az örömbe üröm is vegyül, mivel újra fellángol a vita a bankárok fizetéséről és arról, hogy élősködő spekulánsok vagy az ügyfeleik pénzét okosan kezelő szakemberek-e a Goldman és más bankok dolgozói. A társadalmi témákkal is foglalkozó Rolling Stone zenei magazin egyszer emlékezetes módon "az emberiség arcára tapadt óriás vámpírkalmárnak" titulálta például az intézményt.

A bank a második negyedévben közel 3,5 milliárd dollár profitot termelt, közel kétharmadával többet, mint tavaly ilyenkor, és mostanra visszafizette az amerikai szövetségi kormánytól kapott tízmilliárd dolláros segélyt, továbbá a visszavásárolt részvények után még 425 millió dollár osztalékkal gazdagította az államkasszát. Részvényára pedig az elemzők várakozásait messze felülmúlva, közel 40 százalékkal magasabb, mint arra számítottak.

De hogyan is sikerült neki mindez, amikor még mindig egymást érik a bankcsődök a tengerentúlon, és a szövetségi kormány pár hónapja még stressz-teszteknek vetette alá a pénzintézeteket? A Goldman Sachs egyrészt riválisai, a Bear Stearns és a Lehman Brothers eltűnéséből profitált, másrészt az indokolja a sikert, hogy főképp rögzített kamatozású befektetésekben, árucikkekben, alapanyagokban és devizában utazott. Ezenkívül részvényjegyzéssel is foglalkozott, melynek lényege, hogy 21 százalékos díj ellenében megvásárolta a cégeknek a befektetők által nem jegyzett részvényeit.

A Goldman Sachs eredménye sokakat felháborított, mivel az adófizetők pénzéből tartották a víz felett, és az amerikai átlagember úgy látja: a prémium-kultúra is hozzájárult a felelőtlen pénzügyi döntésekhez és a válsághoz.

William Smith, a Smith Asset Management elemzője szerint, a Goldmant ünnepelni kell, nem démonizálni. Még az ilyen ingatag helyzetben is tud pénzt termelni és ez a dolga - mondta a BBC-nek a cégről. Maga a bank pedig azt mondja, "segít a gazdaságnak a talpra állásban, és a prémiumokkal a sikert jutalmazza". Vegyesen fogadták a hírt a kongresszusi képviselők is, ám sokuk mondta azt: örül, ha egy vállalkozás hasznot termel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×