eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az euró csúszóbevezetése - egy magyar találmány

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön, az Országos Érdekegyeztető Tanács képviselőivel való találkozása után mondta azt, hogy nemzeti megállapodásra kell jutni valamennyi társadalmi szereplővel, és közösen kell megalkotni a következő 3-4 év társadalmi-gazdasági programját, amelynek az lenne a célja, hogy Magyarország egy világos utat jelöljön ki az euró bevezetéséhez. Az európai közös pénz magyarországi bevezetésének első komolyabb céldátuma 2006-2007 volt. Az ország a 2004-es uniós csatlakozáskor vállalta, hogy a lehető leggyorsabban igyekszik megfelelni a közös pénz bevezetéséhez szükséges feltételeknek. Elmondhatjuk, hogy 2006 óta folyamatosan tolódik az euró bevezetése, vagyis a forint csúszóleértékelése után megvalósítottuk az euró "csúszóbevezetését".

Magyarországon 2000 előtt az euróbevezetés konkrét időpontja nem került szóba. Az Európai Unióhoz való csatlakozás célegyenesbe fordulásakor Magyarország általánosságban vállalta, hogy teljes mértékben azonosul a Gazdasági és Monetáris Unió céljaival. Magyar részről hangsúlyozták, hogy az ország Európai Unióba történő belépéskor nem vállal részt az egységes valutarendszerben, de elfogadja a Gazdasági és Monetáris Unió kötelezettségeit.

A szó elszáll, a forint megmarad

Az euró bevezetésével kapcsolatban Magyarország kijelentette: az ország célja, hogy "az Európai Unióhoz történő csatlakozást követő legrövidebb időn belül az egységes valutarendszernek is tagjává válhasson."

A tényleges uniós csatlakozási tárgyalások kezdetekor hangsúlyoztuk, hogy az euró a bevezetés pillanatától kezdve, vagyis 1999. január elseje óta kitüntetett szerepet kap a magyar árfolyam-politikában. Az euró hivatalos megjelenésének ideje 1999., ám általános fizetőeszközzé 2002. január 1-től vált.

A 2000-es évtized elejétől kezdve a szavak szintjén minden kormány hangoztatta, hogy az euró minél előbb történő bevezetése hasznos az országnak. Az Orbán-kormány, majd a Medgyessy-kabinet érintett tagjai a mielőbbi eurócsatlakozás mellett érveltek, Járai Zsigmond előző MNB-elnök pedig 2001 márciusában még annyira optimista volt, hogy egy nyilatkozatában 2006-2007-re tette Magyarország belépését az euróövezetbe.

Orbán Viktor miniszterelnök 2002 elején, a választási kampány idején módosította a dátumot. Érvelése szerint miután 2004-ben léphet be legkorábban Magyarország az Európai Unióba, várhatóan 2007-2008-ban válthatja fel az euró a forintot. 


Medgyessy Péter miniszterelnök eleinte tartotta magát elődje számításaihoz: 2003 júliusában nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ország 2004 májusában kíván csatlakozni az Európai Unió ERM 2-es árfolyamrendszerébe és ezt követően várhatóan 2008. január 1-jétől bevezeti az eurót az ország.

Beindul a szocialista "csúszda"

Később, ahogy a magyarországi makrogazdasági számok romlottak és a várakozások is egyre pesszimistábbak lettek, a hivatalban lévő pénzügyminiszterek kezdték egyre távolabbi időpontokra tologatni az európai közös pénz magyarországi bevezetésének lehetséges dátumát. Draskovics Tibor pénzügyminiszter 2004 márciusában azt közölte, hogy várakozása szerint a forintot 2005-nél nem később viszik be az "euró előszobájába", az európai átváltási mechanizmusba (ERM 2). "Nem hiszem, hogy a kormány elhalasztja az ERM 2-höz való csatlakozást 2005 utánra" - idézte Draskovits szavait a Reuters.

Magyarország a mai napig nem tagja az európai átváltási mechanizmusnak.

Draskovics lát a pályán


Draskovics Tibor egy, az euró bevezetéséről tartott budapesti szakmai konferencián 2004. elején már azt mondta: a Pénzügyminisztériumban különböző programok készülnek, több lehetséges pályát vázolnak fel az euró 2008. és 2010. közötti bevezetésére.

A 2005-ös konvergenciaprogram ehhez képest már nem is tartalmazott céldátumot, a Gyurcsány-kormány akkoriban 2011-2013-as célsávot fogalmazott meg a belépés lehetséges idejeként.

A jövő kémlelése

Még erősebb "lebegésbe" kezdett a magyar euró 2007. novemberében, amikor Simor András jegybankelnök kijelentette: "addig nem sok értelme van céldátumot kitűzni az euró bevezetésére, amíg a jövőt biztosabban nem látjuk".

Ha 2007-ben nem látszott a biztos jövő, akkor mi látszik most - tehetjük fel a kérdést. Ennek megfelelően jelenleg nincs is céldátum az euró bevezetésére.

Szakértők szerint most az inflációs kritériumnál, illetve az államháztartási deficit megkövetelt mértékénél jóval nagyobb kihívást jelent az országnak az államadósság GDP-arányos mértékére előírt előfeltétel teljesítése.

Szó volt arról is, hogy 2009 őszén megkezdődnek majd az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal a tárgyalások az ERM 2-es csatlakozáshoz. Ehhez arra van szükség, hogy következetesen végre lehessen hajtani a 2009-es büdzsét, továbbá meg kellene valósítani az aktualizált konvergenciaprogram célkitűzéseit.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×