eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A jövő év kockázatai: elbocsátások, gyenge forint

Az ICEG gazdasági kutatóintézet 1,1 százalékos gazdasági növekedést, 250 forint körüli euróárfolyam esetén 3,8 százalékos inflációt prognosztizál 2009-re. A cég tudományos munkatársa azt mondta: a reálgazdaságban is komoly hatásai lehetnek a pénzügyi válságnak.

Szinte megegyezik a pénteken, a pénzügyminiszter által 2009-re előre jelzett makrogazdasági adatokkal az ICEG prognózisa. Veres János azt mondta: a jövő évre tervezett költségvetés átdolgozásakor 1,2 százalékos GDP-növekedéssel, valamint 3,9 százalékos inflációval számol.

Az ICEG gazdaságkutató intézet ugyanakkor 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol, az inflációt viszont 3,8 százalékosra jelzi.

Pellényi Gábor, az intézet tudományos munkatársa az InfoRádióban elmondta: a tárca előrejelzése reálisnak tűnik, az adatokat azonban még negatívan befolyásolhatja, ha Nyugat-Európában elhúzódik a gazdasági válság, a legfőbb felvevőpiacunk állapota ugyanis erőteljesen befolyásolja a magyar gazdaság növekedését is.

Szintén ronthat az összképen, ha a bankok befagyasztják hitelkihelyezéseiket, és a hazai vállalatok nem jutnak tőkéhez, ez ugyanis korlátozni fogja a cégek lehetőségeit.

A kutató szerint jövőre a munkanélküliség emelkedése is várható. Kockázatot jelenthet a forint árfolyama. Ha tovább gyengül a nemzeti valuta, az az inflációt is kedvezőtlen irányba befolyásolja. Az árak azonban egyelőre a gazdasági recesszió hatására lefelé indultak el: olcsóbb a nyersanyag, a kőolaj és az élelmiszer is.

Mindez lehetővé teszi a lazább monetáris politikát. Az alacsonyabb kamatok pedig lendíthetnek a gazdaságon.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×