eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az erős forint csak jövőre mérsékli az eladósodottságot

A magyar államadósság csaknem 30 százaléka devizában van, így az erősödő forint csökkenti annak mértékét - mondta el a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. Forián Szabó Gergely hozzátette, hogy a kedvező hatások csak jövőre érzékelhetőek, idén még a kedvezőtlenek érvényesülnek.

Csütörtök délelőtt 231 forintba került egy euró. A nemzeti valuta elmúlt időszakban tapasztalt erősödése kedvezőtlenül érinti az exportőröket, többeknek azonban jól jön, például azoknak, akik devizahitelt vettek fel.

Ez a hitelforma az alacsony kamatainak köszönhetően igen népszerű Magyarországon minden szektorban, azaz a háztartások, a vállalatok és az állam is előszeretettel vesz fel hitelt vagy kölcsönt devizában.

A központi költségvetés adóssága május végén 15770 milliárd forint volt, ennek 27,8 százaléka volt deviza alapú állampapírban vagy devizahitelben.

Ahogy a forint erősödése akár a háztartások, akár a vállalatok számára csökkenti a devizahiteleik kamatát és a törzstőkét is, úgy a folyamat az államadósság számára is kedvezően hat, a pozitív hatás azonban csak hosszabb távon, jövőre jelentkezik - mondta az InfoRádióban a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója.

Idén inkább az év eleji jegybanki alapkamat-emelések kedvezőtlen hatásai érezhetők az államadósságon, hiszen az adósság több mint 70 százaléka forint alapú, így ezen rész költségei a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa által meghatározott alapkamattól függnek.

Az elemző szerint az elmúlt hónapokban a forint gyorsabban erősödött, mint ahogy azt a hazai termelékenység bővülése indokolta volna, a korábbi években azonban a környező országokhoz képest lassabban erősödött a nemzeti valutánk, Forián Szabó György szerint az árfolyam ezért jelenleg reális. Hozzátette: a jövőben az árstabilitás megőrzéséhez, az infláció féken tartásához is szükség lesz az erős forintra.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×