eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Az erős forintot semlegesíti az infláció

Az erős forint 300 milliárd forint tehercsökkenést jelent a devizahitel tulajdonosoknak - mondta az InfoRádiónak a K&H Bank vezető elemzője, aki azonban hozzátette: a fő kérdés nem az árfolyam, hanem az infláció, mert annak magas értéke jelentős plusz terhet jelent a lakosságnak.

Az elmúlt hónapokban 10 százalékot erősödött a forint árfolyama, ami közel 300 milliárd forintnyi tehercsökkenést jelentett a lakosságnak, vagyis ennyit nyertünk a forint árfolyam-erősödésén - mondta az InfoRádiónak a K&H Bank vezető elemzője, hozzátéve: ez nem realizált értékváltozás.

Barcza Gyögy úgy véli: túlzottan szűk látókörű hozzáállás csak a közvetlen hatások egy részét számszerűsíteni, mert nem az árfolyam, hanem az infláció a lényeg.

Ez azt jelenti, hogy azok, akiknek devizahitelük van, ugyan nyernek a törlesztőrészletek csökkenésével, de a magas infláció miatt esetleg sokkal többet veszíthetnek.

Mindez számokban azt jelenti, hogy a magyar lakosság egy évben 13 ezer milliárd körüli forintot költ, vagyis az infláció 1 százalékos értéke mintegy 130 milliárd többletköltséget okoz. Idén 6 - 6,5 százalékos infláció várható, ami 800 milliárd forintot jelent - vagyis a lakosság ezt kizárólag arra költi, hogy kompenzálja az inflációt.

Ez a pénzromlás ellenértéke, és ez többszöröse annak, amit a forinterősödésen a lakosság a következő években megspórol - magyarázta az elemző, aki szerint így 1 évnyi infláció nagyobb költség az embereknek, mint amennyit megnyernek a devizaárfolyamok változásából.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Gázszámlapara - fontos határnapon vagyunk túl

Mindössze két nap volt májusban Budapesten, amely fűtési szempontból nem számított nyárnak, azaz azokra a napokra járt volna csak kedvezményes gáz a fogyasztóknak. Kiszámoltuk azt is, hogy nagyjából mennyi köbméter támogatott gáz jár még július 31-ig. A meleg tavasz ugyanis kicsit bekevart a 20 éves jelleggörbébe.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×