eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mercedes gyár épül Kecskeméten - Gyurcsány: erősödik a magyar gazdaság iránti bizalom

A Daimler-Benz Magyarországot választotta új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül - jelentette be a német autóipari konszern szerdán. A konszern Kecskeméten létesít 800 millió eurós beruházással egy 2500 főt foglalkoztató üzemet. Gyurcsány Ferenc szerint a modern Magyarország történetében ilyen nagyságú kezdeti beruházásról még nem született döntés.

A Daimler-Benz Magyarországot választotta új Mercedes modelljei gyártásának helyszínéül - erősítette meg kedden az MTI-nek a konszern stuttgarti szóvivője.

Florian Martens hangsúlyozta, hogy a cég elnökségének egyhangú döntése alapján a magyarországi üzem Kecskeméten létesül. A kecskeméti gyártelep a Daimler-Benz első kelet-európai üzeme lesz.

A gyártás előreláthatóan 2012-ben kezdődik - jelentette ki a szóvivő.

A konszern Kecskeméten létesít 800 millió eurós beruházással egy 2500 főt foglalkoztató üzemet.

A gyártelep létesítése összefüggésben áll azzal, hogy a Mercedes-Benz kompakt autó modelljenek a számát a jelenlegi kettőről négyre kívánja növelni.

A Mercedes új generációs A-és B- osztályának járműveit gyártaná Kecskeméten.

Az új gyártelep létesítésének helyszínéül a Daimler-Benz sajtójelentések szerint mérlegelte a romániai, a lengyel, sőt a szerbiai helyszínt is.

A német vállalat azt is közölte, hogy fenntartják a németországi Rastattban lévő gyárat is, ahol jelenleg az A-és a B-osztályú kocsik gyártása folyik, sőt további 600 millió eurós fejlesztést hajtanak itt végre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatóján elmondta: a modern Magyarország történetében ilyen nagyságú kezdeti beruházásról soha nem született döntés. A kormányfő szerint a 200 milliárd forint értékű beruházás további fejlesztések kiindulópontja lehet Kecskeméten és környékén, ugyanis a térségben közvetlenül 2500, a beszállítók révén pedig 10 ezer embernek ad majd munkát.

A kormányfő hangsúlyozta: a cég részéről két fontos érv hangzott el Magyarország mellett, amelyek valószínűleg eldöntötte a versenyt. Az egyik, hogy azok a kollégák akik Magyarországot képviselték, rendkívül magas minőségben, és gyorsan voltak képesek kiszolgálni a döntési folyamatot, a másik pedig hogy Kecskemétig autópályán lehet közlekedni.

A miniszterelnök értelmezésében a Daimler-Benz döntése is azt igazolja, hogy a magyar gazdaság iránti bizalom erősödőben van, így 2008. a trendforduló éve lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×