eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Surányi: Nem nyertünk semmit a megszorításokkal

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a magyar adószintet csak akkor lehet csökkenteni, ha az állami kiadások is jelentősen mérséklődnek. Surányi György az InfoRádiónak adott interjújában elmondta: ma még nem látszanak a kabinet adóreform tervei, de szerinte először a vállalkozások terhein kell enyhíteni. A CIB Bank elnöke szerint hat év rossz gazdaságpolitikája vezetett a 2006-ban kezdődő súlyos megszorításokhoz.

Idén a tavalyinál magasabb lehet a növekedés, ha váratlan folyamatok nem szólnak ebbe bele - mondta az InfoRádióban Surányi György, a jegybank korábbi elnöke. Mint mondta, 2008-ban 2,5 százalékos gazdasági növekedésre lehet számítani.

Hangsúlyozta: a 2006 közepétől meghozott, sokakat kedvezőtlenül érintő döntések elkerülhetetlenek voltak, és ha nem hozzák meg őket még másfél évvel ezelőtt, akkor 2007-ben egy pénzügyi válságba kerülhetett volna az ország.

Hozzátette: minderre a 2000-től egymást követő elhibázott döntések miatt volt szükség, a megoldással pedig nem lehetett várni.

Arra a felvetésre, hogy a gyorsan megvalósított, sokak számára jelentős veszteségeket okozó gazdasági megszorításokkal a társadalom nem vesztett-e többet, mint amennyit a korábbi évek könnyelmű gazdaságpolitikájában nyert, Surányi György azt mondta: biztos, hogy nem vesztettük el a vámon azt, amit a réven nyertünk, bár nyerni nem is nyertünk semmit.

Mint mondta, mára nyilvánvaló, hogy ha a kormány csak félévet vár a súlyos döntésekkel, akkor mára pénzügyi válságban lenne az ország.

Surányi György azt tartaná kedvezőnek, ha az idei adóreform fő iránya a vállalkozások terheinek csökkentése lenne. Emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság 1995 és 2000 között növekedett a legdinamikusabban, amikor is az állam egyre kevesebb pénzt vont el és osztott vissza a lakosságnak.

Rámutatott: minél nagyobbak a szociális kiadások egy országban és ezzel együtt az elvonások, annál kevésbé tud fejlődni a gazdaság.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×