eur:
392.82
usd:
366.57
bux:
66776.6
2024. április 26. péntek Ervin

A tojás drágulásával járhat a tyúkketrec uniós szabályozása

Áruhiánnyal, a tojás drágulásával járhat a tyúkketrec méretére vonatkozó, 2012-től hatályos európai uniós szabályozás, ezért az érintett országok a hatálybalépés elhalasztását kérik az illetékes bizottságtól.

Földi Péter, a Baromfi Terméktanács titkára az MTI-nek azzal összefüggésben nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság januárban megerősítette a hagyományos ketreces tojótyúk-tartás tilalmát 2012-től. A tilalomról még 1999-ben döntött a bizottság, a termelők azonban kérték a 2012-es hatálybalépés elhalasztását, ezt utasította el a bizottság januárban.

A magyar termelők Földi Péter szerint nem készültek fel a váltásra, és a 2012-es határidőnél legalább öt évvel többre lenne szükségük az új berendezések beszerzéséhez.

A szabályozás a titkár szerint a magyar tojástermelőktől mintegy 10-15 milliárd forintos ráfordítást igényel, de ennél jóval nagyobb összeget emésztene fel a nagyobb tojástermelő országokban, ami áruhiányhoz, a tojás drágulásához vezethet.

Nem csak a magyar termelőknek jelent gondot

Ennyibe kerülne ugyanis a jelenlegi, tyúkonként 550 négyzetcentiméteres ketrecek lecserélése egy majdnem 50 százalékkal nagyobbra, ahol külön ülőrudat és tojásrakó helyet alakítanak ki. Az új berendezéseken kívül az építmények méretét is növelni kell - tette hozzá.

Földi Péter ismertette: Magyarországon a háztáji gazdálkodásban előállított tojás a teljes termelésnek mintegy 40-45 százalékát adja, és ez az arány évről évre csökken. Intenzív tartásban mintegy 4 millió tyúkot tartanak, 90 százalékukat hagyományos ketrecekben. A 400, tojással foglalkozó termelő éves előállítása mintegy 2,8 milliárd forint, ebből az intenzív tartásból származó előállítás értéke 1,5 milliárd forintra tehető.

Földi Péter hangsúlyozta, hogy a szabályozás bevezetése nem csak a magyar termelőknek jelent gondot, hanem többek között az EU négy legjelentősebb tojás előállítója, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Lengyelország számára is. Az érintett országok január 20-án ezért memorandummal fordulnak az uniós bizottsághoz, a szigorítás elhalasztást remélve - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×