eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhúz a többitől a legnagyobb 50 cég

A MOL vezeti a legnagyobb nyereséget elért 500 magyar cég listáját. A HVG összeállításából kiderül az is, hogy a felsorolt félezer cég közel egyötöde nem, vagy alig fizetett nyereségadót 2006-ban.

Az adózott eredmények alapján összeállított listát a MOL vezeti 337 milliárd 526 millió forinttal, második az OTP 187 milliárd 97 millióval, harmadik az Audi Hungária 107 milliárd 361 millió forinttal, negyedik a GE Hungary 106 milliárd 147 millió forinttal.

Ez a négy cég vezeti a legnagyobb bevételt elérő cégek listáját is, igaz, nem teljesen ebben a sorrendben.

Az is hasonló a két toplistában, hogy a cégek mintegy fele ipari vállalkozás, mindkettőben kevés viszont a kereskedelmi cég, a bankok pedig közül 30 van fenn a listán és 12 közülük - eredményesség tekintetében - az első 50-ben.

Az adatok szerint a félszáz toplistás vállalat az összes magyarországi cég adózás előtti eredménytömegének 62 százalékát teszi zsebre. Ráadásul egyre jobban elhúznak a kicsiktől: eredményességben is jobbak, igaz, az elemzés szerint ez nem annyira a nyereségből, mint inkább a kevés veszteségből adódik.

Tovább árnyalja a képet, hogy a legeredményesebb 50 vállalat árbevételét az átlagnál jobban tudta növelni, de adózás előtti eredményük elmarad a többi 450 átlagától.

A legnagyobb forgalmúak között vannak nagy veszteséggyártók is, például a MÁV, az E.on, a MALÉV, vagy az MVM Trade.

A top 500-ba tartozó cégek adózás utáni eredménye a bruttó nyereségük majdnem 90 százalékát teszi ki.

35 olyan vállalat van, amelynek adózás előtti és utáni nyeresége megegyezik, 55 olyan, amelyiknél az eltérés nem nagyobb 2 százalékpontnál.

A lista készítői megjegyzik, hogy a tavalyi összeállításban szereplő cégek közül több mint 40 azért hiányzik, mert nem szolgáltatott adatot, 73 pedig azért, mert 2006-os eredménye nem érte el a bejutási küszöböt.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×