eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az élőmunka terheinek csökkentéség javasolja a GVK

Az élőmunkaterhek csökkentését, az áfa növelését és a társasági adó emelését a különadó megszüntetésével - javasolja 2009-re a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal a kormánynak.

Legalább 8-10 százalékponttal, 29 százalékról 21-19 százalékra javasolják csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tagjai - mondta az InfoRádiónak egyikük, Zara László adótanácsadó.

Ugyancsak javasolják a személyi jövedelemadó és a hozzá kapcsolódó kedvezmények rendszerének átvizsgálását - közölte a szakértő.

Áfaemelés

A járulékcsökkentés fedezetéhez ugyanakkor szükséges lenne a 20 százalékos általános forgalmi adót 22-24 százalékra emelni - mondta Zara László, aki hozzátette: ugyanakkor javasolják, hogy az alapvető élelmiszerek esetében, illetve az élőmunkaigényes szolgáltatásoknál az áfát mérsékeljék 16-18 százalékosra.

A kerekasztal szerint - számolt be róla az adótanácsadó - a beutazó idegenforgalom versenyképességének megtartása, illetve annak növelése érdekében 5-10 százalékra kellene csökkenteni a szálláshely-szolgáltatásra vonatkozó áfát.

A 16 százalékos társasági adót, az úgynevezett különadó megszüntetése mellett, 20 százalékosra javasolja emelni a kerekasztal, 50 millió forintig megtartva a 10 százalékos adókulcsot - mondta Zara László.

Nem támogatják az egykulcsos adórendszert

A szakértők az adókedvezmények megszüntetését, valamint az adóalap növelő, illetve csökkentő tételek kiiktatását is jónak tartanák, ennek hatására adóalapbővülés következne be, ez pedig fedezetet nyújtana a csökkentések végrehajtására - közölte Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tagja.

Az egykulcsos adó bevezetését nem támogatja a kerekasztal, és a testület véleménye szerint 2009-től az általános ingatlanadó bevezetésének nincsenek meg a feltételei.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×