eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Stratégiai cégek: "uniós irányelv kínálta fel a lehetőségeket"

Csak az uniós irányelvek adta lehetőségekkel élt a magyar kormány, amikor elfogadta a közellátásban érintett cégek védelméről szóló törvényt - mondta az InfoRádiónak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője. Győri Enikő szerint a tőkepiaci törvény módosításai csak a részvényeseknek biztosítanak több jogot, a menedzsmentnek nem. Hozzátette: ha mégis a menedzsment tud élni ezzel a joggal, az már az adott társaság belső szabályzatának köszönhető.

A közellátásban érintett cégek védelméről szóló törvény egyrészt meghatározza, hogy mi számít stratégiai jelentőségű vállalkozásnak, majd rendelkezik ezekről, másrészt módosítja a tőzsdei cégekben történő befolyásszerzéssel összefüggő szabályokat - mondta el az InfoRádiónak az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője.

Győri Enikő hozzátette: ez lényegében a tőkepiaci törvény módosítása, és független attól, hogy a cégek stratégiai jelentőségűnek minősülnek-e vagy sem.

A harmadik rész - magyarázta az osztályvezető -, jogharmonizációs feladatot tölt be: a korábban hozott közösségi és társasági jogi szabályokhoz alkalmazkodva a mostani, hatályos törvényből következő korlátozásokat iktat ki a magyar jogrendszerből.

A tőkepiaci törvény jelenlegi változtatásai minden elemükben a tőkepiacról szóló közösségi irányelven alapulnak - jelentette ki Győri Enikő.

Nem ellentétes

Amikor ezt az irányelvet implementálta Magyarország, a főszabályokat ültette át, és akkor még nem akarta figyelembe venni azt, hogy számos kérdésben ez a direktíva lehetőséget biztosít arra, hogy a tagállam egy kérdésben a főszabálytól eltérően rendelkezzen egy kérdésben - magyarázta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium osztályvezetője.

Hozzáfűzte: a tőkeáramlást azok a szabályok akadályozzák, amelyek ellentétben állnak az uniós jogszabállyal.

Vagyis, ha egy magyar törvény nem áll ellentétben ezzel, sőt, olyan eszközöket alkalmaz, amelyeket maga az uniós irányelv kínál fel a tagállamnak, akkor nem lehet arról beszélni, hogy akadályozna bármilyen mozgást a tőkepiacon az, hogy Magyarország alkalmaz egy közösségi jogi lehetőséget.Az OMV osztrák olaj- és gázipari konszern a várható szinergiák fényében változatlanul a MOL-lal való összeolvadást tartja a legjobb megoldásnak - jelentette ki a cég vezetésének bécsi sajtóértekezletén a vállalat vezérigazgatója.

Wolfgang Ruttenstorfer leszögezte, hogy a magyar parlamentben előző nap elfogadott, a stratégiai cégeket védő törvény ellenére továbbra is érvényben van az OMV szándéknyilatkozatában vázolt ajánlat.

"Most a független részvényeseken, illetve az Európai Unión múlik, hogy mi történik" - mondta a vezérigazgató.

Megismételte, hogy az OMV akár 2-3 évet is tud várni, már csak azért is, mert a piacon tapasztalható konszolidációs folyamat nyomást gyakorolhat a fejleményekre.

Wolfgang Ruttenstorfer megerősítette azt is, hogy tényleges ajánlatot csak akkor tesznek, ha elhárul az útból a már megnevezett két akadály: megszűnik a 10 százalékos szavazati jogkorlátozás a magyar vállalatnál és tisztázódik a MOL menedzsmentje által felvásárolt részvények helyzete.

Értelmezése szerint a MOL és a Qatar Petroleum kedden bejelentett ügylete csupán szűk együttműködési területet érint, ez az OMV egyesülési szándékát nem befolyásolja.

Szerinte a L'Echo belga gazdasági lap félreértette a szavait, amikor keddi számában rá hivatkozva azt írta, hogy az OMV akkor kezdett el gondolkodni a MOL felvásárlásán, amikor észrevették, hogy két másik társaság is érdeklődik a magyar olajcég iránt.

"Valójában arra céloztam, hogy amikor részvényrészünket 10-ről 18 százalékra növeltük az idén, tudomásunk szerint a csomagot két másik potenciális vevőnek is felajánlották" - pontosította a belga sajtóközlést Ruttenstorfer.

Az OMV leginkább a stabil tulajdonosi szerkezetben érdekelt, és a részvényesek részéről nem merült fel igény ennek a szerkezetnek a megváltoztatására - fejtette ki.

A konszern általános stratégiai céljait illetően Ruttenstorfer elmondta, hogy meg akarják erősíteni vezető pozíciójukat az európai energiaágazat második élvonalában, méghozzá az olaj- és gázfeltárások fokozásával, a finomítókapacitás bővítésével és a benzinkúthálózat fejlesztésével.

2010-re a jelenlegi napi 324 ezer hordóról 500 ezerre kívánják növelni az olajkitermelést, a gázmennyiséget pedig a mostani évi 6,6 milliárd köbméterről húszmilliárdra tervezik felfuttatni.

Az OMV a legnagyobb gázszállítóvá szeretne válni Közép-Európában - közölte. Ugyancsak a célkitűzések közé tartozik az olajfinomítói kapacitás megkétszerezése.

A stratégiai célokat egyrészt a már meglévő eszközbázison nyugvó, évi hat százalékot kitevő - a cég vezetésének megítélése szerint egyedülállóan magas szintű - szerves növekedéssel, másrészt további akvizíciók révén tervezik megvalósítani.

Az OMV-vezér a kulcsfontosságú fejlesztési-feltárási körzetek közé sorolta Délkelet-Európát - kiemelten Romániát és Törökországot -, a Közel-Keletet és Észak-Afrikát, a Földközi-tenger térségét, Oroszországot és a Kaszpi-tenger vidékét.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×