eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Évente 100 liter vodka fejenként

Az európai unió luxemburgi bíróságának döntése nyomán olcsóbbak lehetnek a szeszesitalok Svédországban, vagy legalábbis az ország nem korlátozhatja az eddigi módon az egyéni behozatalt.

Klas Rosengren svéd állampolgár interneten rendelt spanyol bort, mert az így jóval olcsóbb, mint ha a hazai alkoholforgalmazásra egyedül jogosult svéd cég, a Systembolaget boltjaiban vásárolná meg.

A monopólium elkobozta a csomagot

A szállítmányt a Systembolaget elkobozta, Rosengren pedig egy helyi bírósághoz fordult panaszával. A bíróság továbbította az ügyet a svéd legfelsőbb bírósághoz, az pedig Luxemburgtól kért iránymutatást.

Nos, az európai bíróság döntése szerint a Systembolaget monopóliuma súlyosan sérti az áruk szabad mozgásának elvét. A bíróság elutasította a Systembolaget azon érvelését, hogy a jelenlegi rendszerrel ők csak a svéd polgárok egészségét védik. A bírák szerint egészségügyi okokra hivatkozva nem lehet protekcionista intézkedéseket hozni és fenntartani.

Svédországban egyébként hosszú az alkohol elleni harc története: Adolf Frigyes svéd király 1766-ban gyakorlatilag feladta az italozás elleni állami küzdelmet, és attól kezdve bárki szabadon készíthetett és forgalmazhatott szeszesitalt.

Fejenként 45 liter tiszta szesz

Ennek az lett az eredménye, hogy 1800 táján becslések szerint a svédek éves alkoholfogyasztása fejenként 45 liter tiszta szesznek felelt meg, ami 100 liter vodka vagy 400 liter borral egyenértékű.

A XIX. század második felében az erősödő alkoholellenes mozgalom hatására megindult a forgalmazás állami ellenőrzése, ami az első világháború alatt odáig jutott, hogy fejadagot vezettek be, ráadásul nem, jövedelmi szint és társadalmi rang szerint eltérő adagot.

A férjezett nők nem vehettek alkoholt

A munkanélküliek és a férjezett nők például egyáltalán nem vehettek szeszesitalt. A fejadagot csak 1955-ben törölték el, attól kezdve a Systembolaget boltjaiban - de csak ott - mindenki annyi italt vásárolhatott, amennyit csak akart. A Systembolaget tavalyi nyeresége közel 14 milliárd forintnyi svéd korona volt.

Svédországban - amely mellesleg az úgynevezett "vokdaöv" része - a világon a legmagasabbak között van a szeszesitalra kivetett jövedéki adó, egy liter kommersz vodka ára több mint nyolcezer forintnak megfelelő svéd koronába kerül.

A Systembolaget - mivel kizárólagos alkoholellátója a kilencmilliós országnak - a világ legnagyobb szeszesital-vásárlója és mivel minden termékre egységesen 17 százalékos haszonkulcsot számolhat fel, paradox módon németek és franciák is Svédországba járnak márkás whiskyket vagy drága évjáratú borokat vásárolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×