eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Többet költenek, mint amit megkeresnek

Az Egyesült Államok lakosai tavaly többet költöttek, mint amennyit megkerestek. Erre az ilyen jellegű statisztikák létezése óta csak négy évben volt példa: az 1932-33-as nagy gazdasági válság idején, illetve tavaly és tavalyelőtt.

Tavaly az Egyesült Államok polgárai egy teljes százalékkal többet költöttek, mint amennyit kerestek. Szakszerűbben kifejezve: 2006-ban egy százalékos negatív megtakarítási rátát regisztráltak, ennél rosszabb adatra pedig csak egyetlen egyszer, a nagy gazdasági válság második évében volt példa.

A mostani helyzet azonban semmiképpen sem hasonlítható az akkorihoz, hiszen 1933-ban a munkaképes korú amerikaiak közül minden negyediknek nem volt állása, és kénytelenek voltak a megtakarításaikat felélni.

Most viszont a munkanélküliség alig négy és fél százalékos, ami gyakorlatilag - legalábbis a jelenleg uralkodó közgazdasági nézetek szerint - egyenlő a teljes foglalkoztatottsággal.

Ezért az elemzők is tanácstalanul állnak a jelenséggel szemben. Két lehetséges magyarázatuk van: az egyik szerint a többség bízik abban, hogy megtakarításaik, de főleg ingatlanaik értéke kellő ütemben nő ahhoz, hogy ellensúlyozza a költekezést, a másik magyarázat pedig az, hogy a lassuló ütemű keresetnövekedés dacára sem hajlandóak a megszokott életszínvonalból engedni.

Ugyanazok a közgazdászok, akik nem teljesen értik a jelenséget, azt viszont látják, hogy ha ez a gyakorlat tartóssá válik, akkor egy-két évtizeden belül az addigra amúgy is túlterheltté váló szociális ellátási rendszert fogják még gyorsabban csődbe juttatni az addigra már nyugdíjas és megtakarítani is alig tudó emberek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×