eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Akár hatszoros különbség a gáz árában

Az Európai Unió 25 tagállamában hatszoros a különbség a legolcsóbb és legdrágább lakossági gázár között.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatalának adatai szerint idén januárban egy átlagos fogyasztású háztartásban a gáz egy gigajoule-ra vetített ára Észtországban 4 euró 63 cent volt, Dániában pedig néhány cent híján 30 euró.

A hatszoros különbség egyrészt azzal magyarázható, hogy év elején még a balti államok - az ukránokhoz hasonlóan - kevesebb mint fél áron kapták az orosz gázt.

A másik lényeges ok az energiahordozókra kivetett adó mértéke, ami a gázra Dániában 55 százalék, Észtországban viszont csak 15 százalék.

A harmadik tényező a gáz szállítási majd elosztási költsége. Országonként itt is nagy az eltérés, a gázmezőktől való távolság és a helyi bérek miatt.

Dánia után Svédországban a legdrágább - gigajouleonként majdnem 26 euró - a földgáz, a második legolcsóbb pedig Anglia, ahol csupán 8 euró 26 centben kerül ugyanennyi gáz.

Nálunk olcsóbb gázzal év elején csak a balti országok fűthettek, és ha az akkori, egységenként 7 euró 40 centes árat meg is duplázzuk, akkor nagyjából az európai középmezőnybe kerülünk.

A velünk szomszédos Szlovákiában 30 százalékkal drágább a földgáz, Ausztriában pedig több mint a duplájába kerül.

Az unió huszonöt tagországa közül a gázár-statisztikában nincs ott Finnország, ahol a városokban a távfűtés, kisebb településeken pedig a fafűtés a jellemző, no meg azok a szerencsés államok, ahol alig kell fűteni: Ciprus, Málta és Görögország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×