eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Lefelé módosította korábbi GDP-előrejelzését a Kopint-Datorg Zrt.

Lefelé módosította korábbi GDP-előrejelzését a Kopint-Datorg Zrt. A cég szerint idén 4 százalékkal (a júliusi prognózis 4,3 százalék volt), jövőre 2,8 százalékkal (a júliusi prognózis 3 százalék volt) nő a GDP, miközben a fogyasztói árak 2006-ban átlagosan 3,8 százalékkal, jövőre pedig 5,8 százalékkal emelkednek - mondta Palócz Éva tudományos vezérigazgató-helyettes.

A gazdasági növekedés idei ütemére szóló előrejelzésüket azért csökkentették 4 százalékra a korábban jelzett 4,3 százalékról, mert elsősorban a beruházásoknál elmarad a várt bővülés. Korábban a Kopint 5,9 százalékos beruházás-növekedést várt, most ezt 2 százalékra módosította.

Palócz Éva szerint a folyamat hátterében az áll, hogy az autópálya-építést is magában foglaló szállítási ágazat teljesítménye alacsonyabb volt, mint tavaly.

Az intézet 2007-re 2,8 százalékos GDP-növekedést vár, azaz optimistább, mint a Pénzügyminisztérium, amely 2,2 százalékos ütemmel számol. A Kopint-Datorg ezt a nettó exportnál jelentkező többlettel magyarázza.

Palócz Éva megjegyezte azt is, hogy a magánfogyasztási adatok bizonytalanok, ha a jövedelmi adatokból levonjuk a kiskereskedelem, a hitelfelvétel és a megtakarítás adatait, akkor több száz milliárd forint hiányzik.

"Vagy statisztikai számítási hibáról van szó, vagy a szokásos jövedelemeltitkolás nehezen becsülhető tételéről" - tette hozzá, megjegyezve, hogy a Kopint az idén 1,7 százalékos növekedéssel, jövőre 0,7 százalékos csökkenéssel számol.

A külkereskedelemben javulást vár a Kopint: az idénre várt 2,5 milliárd euró behozatali többlet jövőre egymilliárd euróra mérséklődik, "de nem zárható ki a nullszaldó sem" - jelezte a kutató.

A folyó fizetési mérleg deficitje az idén 6 milliárd eurót ér el, jövőre 4,5 milliárd euró lesz, ami a GDP százalékában 6,7, illetve 4,6 százalékot jelent.

Miután a szeptemberi 12 havi fogyasztói árindex 5,9 százalék lett, a Kopint felemelte az írásos jelentésben még 3,5 százalékra becsült 2006. évi átlagos infláció rátát 3,8 százalékra - jelentett be Palócz Éva.

Véleménye szerint a szeptemberi infláció azért is nagyobb a vártnál, mert a KSH már beszámította a háztartási energiaár-emelés kiszámlázott tételeit is, noha azt csak a lakosság egy része fizette ki, tehát októberről előrehozott inflációs hatásról van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×