Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szolidaritási adó és akik nem tudják elkerülni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke szerint a közszférában és a pénzügyi szektorban havi fizetésért dolgozókat terheli majd meg leginkább a 4 százalékos szolidaritási adó.

Zara László az InfoRádiónak azt mondta: a nagyobb cégek esetében előfordulhat, hogy a szolidaritási adó elkerülése érdekében kiviszik az országból az adózás előtti nyereségüket.

Az adószakértő szerint a kormány intézkedése ezért éppen ellentétes hatást érhet el a vártnál.

Hozzátette: a személyi jövedelemadó esetében nehezen elkerülhető a legmagasabb adókulcs, mivel a természetbeni juttatások adómértékét is jelentősen megemeli a kormány.

Ahogy Németországban csinálják

Berlinben a kereszténypártok és a szociáldemokraták kormányzásának alapját képező koalíciós megállapodás előirányozza az úgynevezett milliomos adó bevezetését. Noha az adókulcs a bevétellel progresszíven emelkedik, a Szociáldemokrata Párt ragaszkodott a azdagok kiemelt megadóztatásához.

Angela Merkel adócsökkentéssel korteskedett kancellárrá választása előtt, azonban a hivatalba lépésének előfeltételeként szolgáló koalíciós szerződésbe bekerült a különlegesen magas bevétellel rendelkezők kiemelt adóztatása - mondta el az InfoRádiób németországi tudósítója.

Így a legmagasabb adókulcs ismét elérte a 45 százalékot. Igaz, az intézkedést még nem léptették életbe, de ha a nagykoalíció kormányon marad, jövő év január elsejétől a félmillió eurónál magasabb évi bevételt kimutató családok, illetve évi 250 ezer eurónál nagyobb összegből élő egyedülálló személyek az eddigi 42 százalék adó után további 3 százalék úgynevezett milliomos adó fizetésére kényszerülnek.