eur:
392.13
usd:
366.34
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kiigazítások miatt nőhet az infláció?

Az inflációt is növelhetik a kormányzati kiigazító intézkedések. A 15 százalékos áfa-kulcs 20 százalékra emelése például önmagában 1-1,4 százalékkal magasabb inflációt eredményezne - mondta az InfoRádióban a Takarékbank elemzője. Suppan Gergely szerint amennyiben a pénzromlás mértéke 4 százalék fölé kerül, és a forint nem erősödik, a jegybank kénytelen lesz emelni az alapkamatot.

Egyelőre csak sajtóértesülések jelentek meg a kiigazító intézkedésekről, ezez alapján próbálnak az elemzők prognózisokat felállítani - jegyezte meg Suppan Gergely, hozzátéve, hogy szóba került több olyan intézkedés is, amely jelentősen megemelheti az inflációt.

Ilyen az áfa középső kulcsának 15-ről 20 százalékra emelése, amely gyakorlatilag 1-1,4 százalékkal magasabb inflációt jelentene.
Tovább emelheti az inflációt a gázár-támogatási rendszer átalakítása is, kérdés persze, hogy ez milyen formában történik meg. A kompenzáció teljes eltörlését a kormányzat nem fogja vállalni - vélekedett az elemző.

Szerinte ez néhány hónapon belül mintegy 70 százalékos gázáremelkedést jelentene.

A 300-350 milliárdnyi megtakarításról szóló jelenlegi kormányzati célkitűzés a prognózisok szerint elegendő lehet arra, hogy ne szálljon el teljesen az idei évre tervezett hiány - mutatott rá Suppan Gergely.

Kiemelte, hogy hosszabb távon ennél lényegesen nagyobb megtakarításokra lesz szükség, ha Magyarország 2010-ben be akarja vezetni az eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×